Connect with us

БЪЛГАРИЯ

Народна ли? Лютеницата става лукс, бурканчето скача двойно

Скъпите домати прецакаха зимнината, край на масовото домашно производство

Лютеницата отдавна не е евтината вкусотия на народа, но скоро ще се превърне в истински лукс заради скъпите домати, предупреждават търговци и производители. Минаха времената, когато бурканчето струваше жълти стотинки и беше символ на най-скромно хапване. В сравнение със сегашните цени обаче, новата реколта ще ни изненада още по-неприятно и вече може спокойно да се нареди на рафтовете със скъпите сосове и горчици.

Доматите шокираха потребителите с цифри още миналата година, като не поевтиняха достатъчно дори в разгара на сезона. Същото се случи и това лято. Със сигурност в средата на септември, когато мнозина приготвят зимнината, цената им отново „ще изправи на нокти” купувачите.

И в момента, доматът триумфира със солени цени, като дори най-лошото качество от плод-зеленчука не струва по-малко от 3,50-4 лева. Масовата цена на килограм е 5 лева, а ако искате да консумирате истински ароматен градински домат, плащате 6-7 лева. Цената на едро пък е 3,50 лв.

Така тъкмо в навечерието на сезона, в който у нас се прави лютеницата, доматите от сортовете, които се използват за тези цел, струват поне по 3,50 – 4 лв. килото, което е истински удар по домакинствата с традиция да нареждат в мазето собствено производство лютеница.

Отделно, доматената смес в магазина е повече от скъпа, като малките бурканчета вървят по около 4 лева, а едросмляната се продава за над 5 лева. Големите буркани пък се предлагат за 8-10 лева.

  • „Така се получава, че няма как да направим качествена домашна лютеница, за да не даваме пари за скъпата в магазина. Ако трябва да купуваме големи количества домати, къде му излиза краят? Да плащаш луди пари, за да си купиш бурканче лютеница, също не е вариант.”, чудят се какво да правят потребителите. И се надяват поне консервните домати да бъдат по-евтини през септември, но колкото и да е по-ниска цената, едва ли мнозина ще успеят да направят големи количества буркани.
  • Каква е причината за неприятната картина със зеленчуците? Вече стана ясно, че това лято реколтата е много слаба. Че годината е била изключително тежка и трудна за земеделците, призна и председателят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци” Цветан Цаков.
  • “Загубихме повече от 50% от реалната българска реколта. Поскъпване на зеленчуците има и ще има. То е в порядъка от 20 до 50%”, предупреди експертът.

Проблемът е, че и вносните зеленчуци не са и няма да бъдат евтини. Вносът от Гърция ще ни връхлети с високи цени, заради силните пожари, които унищожиха 1,2 декара гори и земи и засегнаха голяма част от реколтата и много земеделски стопанства.

Това със сигурност ще се отрази на вноса на пресни зеленчуци, тъй като в този сезон той е доста сериозен и случилото се може да вдигне още цените на доматите и краставиците, обясняват от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Реалността е една – ще продължим да консумираме скъпи плодове и зеленчуци, тъй като по-голямата част от продукцията ще е от южните съседки. “95% от розовите домати са внос от Турция. 40-50% ще има постепенно поскъпване на всички плодове и зеленчуци спрямо предходната година”, прогнозират експертите.

От една страна, успокояващо е, че цените не са стигнали до нивата, които отбелязаха в началото на годината. Не е далечен споменът, когато и най-евтините домати надскачаха 5 лв. за килограм, а краставиците струваха колкото килограм свинско месо. По борсите тогава доматите вървяха по 6 лева килото, а в магазините цената им стигаше до 7 лева.

Не липсваха и случаи, в които на места се предлагаха и по 7,99 лв. – точно цената на килограм свински котлет на промоция, каквито веригите пускат почти всеки уикенд. Запознати с пазара обаче поднасят неприятна новина – че количества от лютеницата не се произвежда с пресен домат, а се ползва евтиния внос в буркани и консерви от Китай заради цената. Така може да се окаже, че хем плащаме скъпо за купешката лютеница, хем ядем некачествена и престояла продукция.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА