Connect with us

ВОЙНА

Шефът на военния комитет на НАТО: Готвим се нападнеме Русия

НАТО се готви да нападне Русия през следващите две десетилетия. Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер след срещата на началниците на генералните щабове на страните членки на Алианса и Швеция на 17-18 януари, съобщава Daily Telegraph.

„Трябва да осъзнаем, че фактът, че сме в света, не е даденост“, отбеляза Бауер. „И затова ние (силите на НАТО) се готвим за конфликт с Русия“. Според Бауер НАТО „трябва да бъде по-подготвен за пълния спектър (от заплахи)“, съобщава ТАСС.

По думите му трябва да се разработи система, позволяваща на повече хора да бъдат призовани за служба, ако се стигне до война. Подготовката за конфликт изисква също създаването на „способност да се разчита на индустриална база, способна да произвежда оръжия и боеприпаси достатъчно бързо“, посочва още говорителят на Военния комитет на НАТО.

И Швеция върна казармата

В Швеция възобновиха гражданската наборна служба. Решението беше обявено от правителството на кралството, съобщава Известия.

„От днес могат да бъдат записвани и призовавани за преквалификация за държавна служба наборници, които вече са преминали подходящо обучение за работа в градската спасителна служба и електроснабдителния сектор“, се казва в съобщението.

Решението за въвеждане на държавна служба беше взето от шведското правителство на 21 декември миналата година. „За да са в изправност обществено значимите функции дори при повишена тревога и война, е необходимо да се осигури човешки ресурс. Днешното активиране е важна стъпка в тази посока“, заяви шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Булин.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

По-рано на 7 януари той отбеляза, че в страната може да избухне война. Министърът призова гражданите да бъдат подготвени за подобно развитие и обясни, че на фона на конфликта в Украйна идеята за стабилен свят вече не е константа. На свой ред главнокомандващият въоръжените сили на държавата Микаел Буден отбеляза, че ситуацията е станала много сериозна.

Преди това на 27 октомври заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко заяви, че Русия в своето военно планиране отчита факта, че Швеция рано или късно ще стане член на НАТО. Той отбеляза, че подобно нещо е било абсолютно очаквано. Както посочи дипломатът, за Северноатлантическия алианс е важно да се премахнат географските пропуски в отбранителната система на организацията, поради което НАТО се опитва да разшири територията си.

Същия месец шведският журналист Крис Форсне посочи, че Швеция е хваната в капана на решението си да се присъедини към НАТО по време на конфликтите в Украйна и Близкия изток. Според нея страната е имала традиция да пази неутралитет, но след присъединяването си към Северноатлантическия алианс се е оказала в конфронтация с Русия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?