Connect with us

СКАНДАЛ

Очевидец на трагедията в Царево: Мостът, по който минаха трите жертви, се срина

В момента на инцидента настилката бе суха, но асфалтът пропадна, разказа свидетелят

Основната пътна връзка от Царево към Ахтопол и Синеморец остава блокирана заради падналия при бедствието мост. Огромната приливна вълна е съборила късове с тежест от 50 тона, а изграждането на новия мост ще продължи с помощта на тежка техника.

И докато за този мост властите говорят и обещават, че ще бъде вдигнат, въпросите за друг мост остават без отговор – този, на който спира житейския път на две жени и един от двамата загинали мъже.

В часа на бедствието по моста минават две коли. Отпред е джипът на тримата загинали, зад тях е мъж. Според него мостът е подкопан от основите, а в момента на инцидента настилката е суха, противно на версията, че жертвите са отнесени от приливна вълна.

В момента, в който джипът стъпва с гумите на асфалта, просто асфалтът пропадна, стана като една огромна дупка, просто те пропаднаха в тази бездна. Мостът не беше залят, дори нямаше и локва, просто е изяла моста отдолу и остава само един слой тънък асфалт“, казва свидетел на трагедията.

Според общинският съветник в Царево Емил Пейчев от опозицията съоръжението е компрометирано при изпълнението на водния цикъл само преди месеци.

„В момента, в който приключи ремонтът се виждаше, че имаше монтирани в коритото на реката два бетонни пръстена в диаметър по един метър всеки, а останалото пространство беше блокирано. Друго важно е и може да се види в момента, че има пусната една тръба, вероятно някакъв водопровод , който седи по средата в пространството между моста горната му част и коритото и това е още една предпоставка да се задържат дървета и всякакви материали“, казва Пейчев пред Би Ти Ви.

Докато тече водният цикъл, директор на дружеството в Бургас е Ганчо Тенев.

„Няма нищо общо канализацията с моста, не знам какво търсите, казах ви, че не съм изпълнителен директор и си гледайте работата, кое не разбрахте“, заяви в телефонен разговор Тенев.

Според кмета на Царево мостът е бил в добро състояние.

„Кога е ремонтиран, ще разбера, когато специалистите ми дадат информация. Няма как в момента да ви отговоря на всички въпроси, които ви хрумнат, защото това е некоректно“, коментира Георги Лапчев.

В България няма наредба за проектиране на мостове, според доц. д-р инж. Петър Николов, който коментира и снимките от моста-убиец.
„Вижда се, че е поддала една от опорите на моста, поне една, поради което така наречената връхна конструкция е хлътнала надолу. Почти винаги има повече от една причина, може да има човешка грешка, която да е свързана например с недооценяване на проектирането, човешка грешка в коритото на реката“, каза инж. Николов.

„Няколко дерета в близост до тези мостове бяха засипани със строителни материали и земна маса и то в изключително големи количества, за което съм подал сигнал на отговорните институции. Някъде дори започнаха досъдебни производства“, допълва общинският съветник Емил Пейчев.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА