Connect with us

ПОЛИТИКА

Европа в хватките на кризата: време е европейските лидери да направят своя избор

В последните месеци световната политика се промени съществено. Европейските лидери се свикнали да се вслушват в САЩ. Следвайки принципите на американската политика, те, общо взето, нямаха свои. Но всичко се промени и може би, към по-добро. Най-важното за европейците сега е да направят правилния избори.

Разколът започна, след като Доналд Тръмп се отказа от участие в иранското споразумение, започна да поставя условия относно „Северен поток-2“, а също да предявява претенции към членовете на НАТО, които не отделят за съществуването на Алианса 2% от БВП на своите страни.

След всичко това европейските политици се обърнаха към Русия, което и по-рано предлагаше сътрудничество, а не говори с езика на санкциите. Първоначално при Путин пристигна Ангела Меркел, която прекрасно разбира, че получаването на преки доставки на газ е значително по-изгодно да го купува от САЩ.

След това с руския президент се срещна и Еманюел Макрон, който също така участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург. Той посочи грешките на НАТО по отношение на Русия и бе настроен към взаимодействие с нея.

Впрочем, не трябва да не признаем и влиянието на представителите на бизнеса от различните страни. Те искат от политиците отмяна на санкциите срещу Русия, защото пречат на развитието на сътрудничеството. Впрочем, тези мерки не спряха мнозина.

Също така на форума участваха около 500 делегати от САЩ, а и германските представители много топло се отнасят към Русия: 90% от компаниите имат работа с Русия.

Европейските бизнесмени винаги са разбирали, че без Русия е много трудно да се развиваш на международния пазар. Сега това го осъзнаха и европейските политици. Владимир Путин заяви, че сега международните отношения преминават през сериозно изпитание и положението наистина е така.

Ако Европа бъде с Русия, а не против нея, то световната политика може да се изглади, а и много конфликти ще бъдат решени значително по-бързо – в Грузия или дори в Украйна. Ако ли не, то ЕС ще навлезе в още по-голяма криза.

Европейските лидери трудно ще се откажат от евроатлантическата идеология, управляваща умовете им много дълго време. Но, както казва експертът от Френския институт по геополитика Пиер-Еманюел Томан, европейците са разбрали, че политиката на Тръмп не е проработила и Европа се оказва отстранена, при това дори и от преговорите за Близкия изток.

Всъщност Европа е приклещена от така наричаните кризисни дъги. Така южната дъга, например пряко бие по Европа. Причината са проблемите в Близкия изток и в Африка, във връзка с което мигрантският поток се насочи към страните от ЕС и продължава да се стича и до ден днешен.

Съществува и източна кризисна дъга. Това е обръщането на НАТО към Русия. Възможно е в голяма степен заради него политиците от ЕС да са решили да създадат своя военна организация и да излизат от НАТО.

На свой ред Русия иска да запази стабилността и сигурността, призовавайки другите страни да запазят „червената линия“. Русия помогна на Сирия в борбата срещу тероризма, за да не допусне неговото разпространение нататък, в това число в Кавказ и Централна Азия.

Редът в Украйна също е важен за Русия, защото тя е най-близкия ѝ съсед, а кризата в тази страна влияе и върху Европа, нали украинските граждани също влизат сред мигрантите, които идват в страните от ЕС, при това в голяма степен незаконно.

За да може европейските държави да се измъкнат от хватката на кризите, трябва да си сътрудничат с Русия и да правят всичко за постигането на мира, към което руската страна винаги е и призовавала.