Connect with us

ПОЛИТИКА

Лавров: Байдън, спри да отлагаш, признай държавата Палестина, прекрати клането!

Израел изби десет хиляди деца за три месеца бомбардировки над Газа!

Руският външен министър Сергей Лавров призова президента на САЩ Джо Байдън „да не отлага създаването на палестинска държава“. Това той заяви на 23 януари в интервю за CBS, текстът е публикуван на сайта на руското външно министерство.

Той обясни, че предшествениците на Байдън са протакали десетилетия по този въпрос.

„Прекратете боевете. Не използвайте ветото, когато се предлага резолюция (в ООН бел. ред.) за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня“, каза Лавров.

Министърът също призова за предотвратяване на разселването на палестинците от техните земи и предотвратяване на опустошаването на тези територии.

„Ние, разбира се, трябва да издигнем гласа си, за да предотвратим изселването на палестинците от тяхната земя и да предотвратим превръщането на тази земя в необитаемо пространство“, каза руският външен министър.

Припомняме в хронология на събития свързани с призиви за две държави за ешаване на конфликта:

По-рано, на 20 януари, прессекретарят на палестинския президент Махмуд Абас, Набил Абу Рудейна, призова Съединените щати да признаят държавата Палестина. Той също така посочи, че Вашингтон трябва да спре да се ограничава до разговорите за решение на близкоизточния конфликт с две държави.

Преди това, на 19 януари, американският лидер Джо Байдън по време на разговора си с израелския премиер Бенямин Нетаняху допусна възможността за двудържавно решение на палестинско-израелския конфликт при настоящото ръководство на Израел.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

На 18 януари Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че Байдън вижда решение на палестинско-израелския конфликт в подкрепа на палестинската независимост . Според него това противоречи на позицията на Нетаняху.

На 21 декември 2023 г. Лавров посочи, че действията на Запада показват опитите му да „удави“ темата за създаването на палестинска държава . Според него, за да се избегнат подобни кризи в бъдеще, проблемът с неговото създаване трябва да бъде решен веднъж завинаги.

Ситуацията в Близкия изток ескалира сутринта на 7 октомври, когато Хамас подложи Израел на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа, а също така нахлу в граничните райони в южната част на страната и взе заложници. Същия ден Израел започна да отмъщава срещу цели в ивицата Газа.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?