Connect with us

КОСМОС

Възможно ли е мозъкът да излекува тялото с мисъл?

Може ли облекчението на хронична болка в гърба да бъде толкова лесно колкото приемането на захарното хапче?
В документалния филм на Би Би Си „Експериментът с плацебо: Може ли мозъкът да излекува тялото ми?“ д-р Майкъл Мосли търси отговори на този въпрос.

Изследванията на учените

Плацебо ефектът влиза в действие не само когато приемате хапче, но и по време на хирургични процедури.
Един от най-драматичните примери за това е изследване на коляното публикувано в New England Journal of Medicine през 2002 г.

Както отбелязва авторите: „В това контролирано клинично изпитване включващо пациенти с остеоартрит на коляното резултатите след артроскопски промивка или артроскопско изчистване не са по-добри от резултатите след плацебо процедура.“

Възможна ли е плацебо хирургията?

Експериментът с плацебо се потвърждава и от още един опит с фалшифицирана хирургия.

През 2012 г. изследователите от университета в Оксфорд изследват ефективността на акромиопластиката т.е. хирургическа намеса на ротаторния маншет, при която малка костна структура се отстранява от рамото.

В това проучване пациентите са назначени на случаен принцип да получат или реална операция или фалшива операция, в която е направен разрез, а след това просто се шият обратно без да се отстранява някоя от костите.
Тук отново изследователите не откриват разлика между резултатите от реалната и фалшивата хирургия. И двете групи пациенти са имали същата степен на физическо подобрение и облекчаване на болката.

Какво ако пациентът знае за плацебо?

Тед Капчук, професор по медицина в Харвард, един от водещите изследователи на плацебо ефекта, твърди: „Плацебо работи дори когато пациентът е запознат, че приема неефективен медикамент.“
Така през 2009 г. той стартира първото открито плацебо проучване, в което участват хора диагностицирани със синдром на раздразнителни черва (IBS).

Любопитно е, че в сравнение с тези, които не са лекувани много повече пациенти с информиран прием на плацебо, които са знаели, че приемат фалшиво хапче са съобщили за облекчаване на симптомите.

Като цяло почти 60% от пациентите

приемащи плацебо хапче съобщават за облекчаване на симптомите на IBS в сравнение с 35% от пациентите, които не са лекувани.
Още по-забележително е, че плацебо групата действително се подобрява до степен равна на подобрението на пациенти третирани с често предписани лекарства за IBS.

Данните също така показват, че от тези чиято среща с доктора е със стандартнадължина максимум 9 минути и 22 секунди, 38% съобщават за значително подобрение на болката докато в групата, която прекарва до половин час с лекаря 51% са постигнали облекчение.