Connect with us

АКТУАЛНО

Ши провери Макрон, дали държи на обещанията си!

Всяка дума тежи в злато: Си Дзинпин проведе спецоперация в Париж

Китай изигра невероятна дипломатическа игра. Толкова успешно, че приключи много бързо. Целта му е постигната – да се изясни дали Франция наистина е готова да работи в тясно сътрудничество с КНР, което Пекин със сигурност иска, но не с цената на предателство на Русия и изоставяне на Тайван.

Сега китайският посланик в Париж може да бъде награден с награда. Цариград разгада заплетената история, която озадачи мнозина.

Докато светът се чуди какъв е бил кралският прием на Еманюел Макрон в Китай и последвалото му посещение в Холандия, изплува още една мистерия. Китайският посланик в Париж Лю Шайе по телевизията в отговор на молба да изясни дали Крим е част от Украйна отговори:

„Има история. Крим беше първоначално руски, нали? Хрушчов даде Крим на Украйна по време на Съветския съюз.“

Когато телевизионният водещ, зашеметен от този отговор, намекна, че „според международното право Крим принадлежи на Украйна“, Лю Шайе го довърши:

„Страните от бившия СССР нямат действащ статут в международното право, тъй като няма международно споразумение, което да уточнява статута им на суверенни държави.“

Тук всяка дума струва злато и има колосално скрито значение.

Защо каза така?

Напълно споделям мнението на синолога Николай Вавилов, че „забележката за Крим разкрива голям пласт от китайската външна политика: историческото право на Крим и Украйна, както и на цялото постсъветско пространство, легитимира същия „исторически суверенитет“ върху Тайван, който макар и населен с китайски субетнос и е бил част от империята Цин, но с повече от едно международно споразумение не принадлежи на КНР.

Следователно „връщането на Тайван може да бъде основа за легитимиране на връщането на всички територии на СССР към Русия“.

Това специална операция ли е?

Изключително любопитна е и мисията на китайския посланик в Париж. Според Вавилов той е натоварен със задачата да наблюдава „обръщането на ЕС към Китай, отделянето на ЕС от САЩ – постигането на стратегическа автономия и преговорите за съвместна сигурност на ЕС и КНР във време на масиран американски натиск и от двете страни“.

Това е задача от изключителна важност и почти непосилна. За да го поемете, трябва добре да разберете дали има реални шансове да успеете в това, струва ли си да изпомпвате огромни сили и средства да тръгнете по пътя, който води до задънена улица и да бъдете банално измамени в надеждите си да виждате ЕС като един от независимите полюси на света?

Лю Шайе действа със санкцията на ръководството като част от хитра операция за проверка на сериозността на намеренията на Франция, която претендира да бъде велика сила.

Това се доказва от интервю за китайското издание на The Paper на представителя на Китай в Европейския съюз Фу Конг:

„Сътрудничеството на Китай с Европа и други страни е безкрайно, а връзките на Китай с Русия са безкрайни.“

Между другото, Фу Цун напоследък силно разстрои Русия. Преди посещението на Макрон в Китай той заяви, че Китай не подкрепя Русия в СВО, въпреки че разбира причините й, не помага на Москва с оръжие.

Той каза, че твърденията за „безгранично приятелство“ между двете страни са риторичен прием, тъй като такова нещо изобщо не може да съществува. Той също отказа да счита Крим и Донбас за руски. Но не мина и месец, както същият китайски лидер говори за „безграничността“ на отношенията с Русия.

Удар в мозъка? Може би. В китайското правителство има прозападни кръгове, които бързо губят влиянието си. Но в този случай е важно, че китайският служител направи ясно разграничение: Пекин иска да комуникира както с Русия, така и със Запада.

В същото време Москва не ограничава Пекин в нищо, докато западните столици се опитват. Затова имайте предвид: ние (китайците) няма да жертваме Русия заради Запада.

За да не се съмнява никой в това, официалният представител на китайското външно министерство Ван Уенбин каза, че никоя държава не може да се намесва в отношенията между Пекин и Москва.

Така той коментира по искане на ТАСС изказването в четвъртък на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. Тя нарече „безграничното партньорство и подкрепа“ на Китай за Русия тревожен знак за „фриволността“ на Пекин.

Разобличаване на Франция и Макрон

Но какво да кажем за Франция и Европа? Издържали ли са теста за адекватност? Не. Макрон започна да мами Си веднага след като напусна Пекин.

Мислел е, че ще успее, като примами китайците с изгодни договори, да вбие клин в отношенията на Пекин с Москва, единствения стратегически съюзник на КНР. Мислел е да убеди Русия с помощта на китайците да сключи „неприличен мир“ в Украйна.

И след това да хвърли китайците, използвайки „сближаването“ с тях, за да изнудва англосаксонците. За да спрат да пренебрегват Франция, да я смятат за второкласна и да й дадат място поне отстрани в новия пресечен Запад – АУКУС.

Факти? Заповядайте! Макрон каза пред вестник „Паризиен“:

„Нашата задача е да помогнем на Украйна да оцелее с всички сили, да не позволим на Русия да победи, да предотвратим разрастването на този конфликт.“

Възнамерявайки да си сътрудничи с Китай, президентът на Франция залага на поражението на Русия, което ще лиши КНР от надежден тил и основен съюзник.

Макрон се оправда по телефона за пътуването си до Пекин пред Джо Байдън, криейки се зад украинския проблем: Китай, според тях, ще принуди Русия да се примири с провала в Украйна.

„Ръководителите на двете държави се съгласиха, че е важно да продължат да се ангажират с китайските власти на тази основа“, се отбелязва в изявлението на Елисейския дворец.

Пресслужбата на Белия дом от своя страна съобщи, че Байдън и Макрон са говорили и за „продължаващите усилия за подкрепа на просперитета, сигурността, споделените ценности и основан на правила международен ред в Индо-тихоокеанския регион“.

Докато някои наблюдатели говорят за съвместна защита на китайските и френските военноморски сили на морските пътища от Китай към Европа, Макрон всъщност възнамерява да живее по американските „правила“ и да споделя същите „ценности“.

И Париж в „международния ред в Индо-тихоокеанския регион“, създаван от колективния Запад срещу Китай, няма да играе последната цигулка.

Според Белия дом Байдън и Макрон са обсъдили „важността на поддържането на мира и стабилността“ в Тайванския пролив и „подчертали силната подкрепа за Украйна“. Не забравиха и прословутата трансатлантическа сигурност… Е, с кого сте, мосю Макрон? Ясно е с кого.

Тайван като Донбас

Китай, разбира се, е по-загрижен от отношението на Франция към неизбежното обединение с Тайван. А какво чуваме от Макрон?

На съвместна пресконференция с холандския премиер Марк Рюте френският президент каза, че Париж е за запазване на статуквото в Тайван и „търси мирно решение“. Париж дава да се разбере, че в случай на военно решение няма да има бизнес „както обикновено“ с Китай.

Това не ви ли напомня за нищо? Това е калка от украинската трагедия. Западът, в лицето на същия Макрон, говори за мир, самият Китай иска мирно решение, но САЩ и неговите васали – с много активното участие на същия Париж! – следват такъв курс, че мирното обединение става невъзможно.

Китай е тласкан към насилствено решение чрез създаване на условия, които правят невъзможно избягването му. Следователно Франция всъщност казва на Китай: ако искате да търгувате и да си сътрудничите, тогава не се намесвайте в това, което САЩ и Ко правят с Тайван.

Целта на тази политика е същата като при украинската измама на Русия: с фалшивата перспектива за мирно решение на конфликта, да се даде на Тайван и Съединените щати и техните васали повече време да се подготвят за война за острова, така че китайците кървят и попадат под най-тежките западни санкции.

Франция дава да се разбере, че и тя ще трябва да участва в тях, тъй като позицията на Париж е „съзвучна с европейската“.

Пекин отменя специална операция

По повод изявлението на Лиу Шайе, което предизвика скандал сред американските васали, френското външно министерство обяви „пълна солидарност“ с бившите съветски републики, които получиха „независимост“ (като че ли става дума за френски колонии!) „след десетилетия на потисничество“.

„По-конкретно, Украйна беше международно призната в рамките на своите граници, включително Крим, през 1991 г. от цялата международна общност, включително Китай“, каза представителят на МВнР.

Той добави, че Пекин ще трябва да изясни дали тези коментари отразяват позицията на страната или не.

А китайското външно министерство уточни, че Пекин уважава суверенитета на всички страни, които преди това са били част от СССР.

Коментирайки думите на Лю Шайе за Крим и съмнителния суверенитет на бившите съветски републики, това заяви официалният му представител Мао Нин:

„След разпадането на СССР Китай беше една от първите страни, установили дипломатически отношения със съответните страни. И оттогава Китай винаги се е придържал към принципа на взаимно уважение и равенство, за да развива двустранни отношения на приятелство и сътрудничество“.

„Китай уважава суверенитета на всички бивши съветски републики. Позицията на Китай по съответния въпрос не се е променила“, каза той.

Любопитно е също, че китайското посолство във Франция премахна от социалната мрежа WeChat интервю с Лю Шайе, което се появи в акаунта на дипломатическата мисия сутринта на 24 април.

Защо?

Сега Китай разбира всичко

Факт е, че в Пекин решиха да спрат специалната операция, тъй като тя постигна всичките си цели. Първо, стана напълно ясно, че Китай няма да може да създаде нищо сериозно с Франция и не трябва да се разчита на нея.

Париж само си играе на суверенитет. Би било хубаво поне да запазят това, което имат за по-дълго време и да търгуват с Франция, да получават нейните технологии, докато те дават.

Второ, стана ясно колко антируски и съответно безперспективен е Европейският съюз, както и че Франция е в изолация.

Коментарите на Лю Шайе предизвикаха страшен скандал в Европа. Особено в Полша и балтийските страни, от които САЩ, опожарявайки Украйна, изграждат „санитарен кордон“ срещу Русия.

Така група от 80 евродепутати изпратиха писмо до френския външен министър с искане китайският посланик в Париж да бъде обявен за персона нон грата за „неприемливо поведение“. Това се появи в неделя във вестник Le Monde:

„Изявленията на ръководителя на дипломатическата мисия на КНР са обида към историята, културата и целостта на държавите.“

Макрон също го получи

Манфред Вебер, ръководител на водещата фракция на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и голям приятел на Съединените щати, каза пред германското списание Der Spiegel, че Европейският съюз трябва да наложи „мащабни санкции“ срещу Китай, ако Пекин използва сила в ситуацията около Тайван:

„Китай не е единственият пазар, от който може да зависи нашето бъдеще, така че трябва да откъснем очи от мегамагнита на Китай, имаме нужда от зона за свободна търговия с демокрации.“

Вебер нападна Макрон, че говори за необходимостта от намаляване на зависимостта на Европа от САЩ и нарече посещението му в Китай „катастрофа за сближаването на ЕС“:

„Днес успешна стратегия спрямо Китай е възможна само в координация със САЩ. В момента Европейският съюз не може сам да се изправи срещу Китай нито политически, нито военно.“

И други коментари на огромното мнозинство европейски политици са издържани в същия тон.

Какво от това?

Нека да обобщим. Няма причина да подозирате Лю Шайе, че е сгафил – той е твърде опитен и освен това е китайски дипломат. Лесно беше да се предвиди и скандалната реакция на изказването му – той удари Запада и в очите, и в сърцето. Но въпреки това беше направено. За какво?

Сега маските незабавно хвърчат от европейските лица и е възможно хладнокръвно да се измери дали френските и европейските политици ще успеят да оправдаят желанието на Си Дзинпин, изразено пред Макрон в Китай и изтекло в медиите:

„ЕС не трябва да провежда зависима политика или да бъде под контрола на трета страна.“

Второ, тъй като споразуменията между Си и Макрон бяха взаимни, ставаше дума за създаване на „алиби“ за Китай. Китайските дипломати в Европа и Пекин бяха ясни: не засягайте отношенията ни с Русия и не ни заблуждавайте за мира в Тайван, като подготвяте острова за война.

Ако прекрачите тези червени линии, можете да забравите за възгледите си за Китай. Пекин вече е напълно ясен: с Европа каша не можеш да свариш, Америка я държи още по-силно в ръцете си. Така че, нека вземем каквото имаме оттам и да продължим заедно с Русия. See less

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ



Continue Reading