Connect with us

ЗДРАВЕ

Телешкият салам: никога на деца, пържените колбаси са отрова за всички

Писали сме, че няма как един салам да бъде телешки, а в същото време килограмът от него да струва пъти по-малко от кило телешко месо. Днешният лайфхак има за цел да пази вас и децата ви от наистина опасните за здравето ни храни. На едно от първите места, особено за хлапетата, е именно телешкият салам. Последните международни изследвания просто забраняват този продукт да бъде даван на деца.

Най-често той е направен не от телешко, а от „неопознато месо“, сочат лабораторните изследвания. При едно от тях са намерени дори следи от … червеи. Учените предполагат, че това означава използване на т.нар. „прах от червеи“. Останалото, което минава за „животински протеини“ най-често е боклукът на месопреработвателните предприятия – смесени свински или пилешки кожи – писали сме, че именно в тях са най-много токсините, омешани с „рога, копита и нокти“, но буквално, плюс кости. Такива ги вършат олигарсите тип Градуса, докато помпят милиони и от пенсиите ни, играейки са на борсата, и прибират лъвския пай от евросубсидиите, уж че нещо развивали.

При все това изследванията в лаборатория показват, че в голямата част от случаите и при тези „животински протеини“ този тип вещества са по-малко от изискванията. В същото време мазнините превишават нормата с 60-80%. Тоест, тази храна вреди на сърцето и огромната част от вътрешните ни органи, освен че ни причинява затлъстяване.

Лабораториите засичат до 30 ПЪТИ превишаване на допустимите количества микроби – още едно доказателство, че това е буквално junk food – боклук, представен за храна.

За да бъде разкошът пълен, „щафетите“ бъкат от т.нар. Е-та – оцветители, овкусители, ароматизатори. Защото, ако видим истинския неподправен вид и усетим оригиналния аромат, никога не бихме купили телешки салам, а и всички други евтини колбаси.

Учените специално предупреждават: не само за децата, а и за възрастните са напълно забранени, ако им е мил животът и държат на своето здраве, да ядат пържени въпросните „месни“ произведения. Това превръща опасността в буквална отрова, защото съдържащите се в тях вещества, при термичната обработка действително стават токсични. Разбира се, негативният ефект се засилва с честотата на употреба на пържените колбаси.