Connect with us

ЗАКОН

БАБА ТИ ЦЕЦКА ПАК С УМОПОМРАЧИТЕЛНИ ПРИДЛОЖЕНИЯ

Представете си, че сте жител на страната Антиутопия. Населението на тази страна много страдало от битовата престъпност. Кражбите по домовете се били превърнали в епидемия, а автокрадците отнасяли колите на хората като скакалци. Затова управниците на Антиутопия решили да облекчат положението на своите поданици и написали драконовски закон, който строго да наказва всички крадци.

Населението на Антиутопия толкова се зарадвало, как неговите управници се грижат за имуществото на своите поданици, че пропуснало да забележи – новият закон позволявал на полицията и прокуратурата да задържат заподозрени, при това цели 48 часа дори техните семейства да не знаят къде са се дянали близките им.

Всъщност няма защо да си представяте, че сте в страната Антиутопия. Публикуваният в сайта на Министерството на правосъдието проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс допуска тази антидемократична възможност и у нас:

(9) Когато е налице неотложна необходимост да сепредотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по ал. 7 по отношение на конкретно лице може да бъде отложено за срок до 48 часа.

Решението се взима от прокурора по досъдебното производство и може да бъде обжалвано от подсъдимия. Но как подсъдимият да потърси адвокат, след като е арестуван, а близките му не знаят? Зловещият цирк около задържането на Десислава Иванчева е най-прясното доказателство, че някои прокурори са в плен на нагона да затрудняват защитата на обвиняемите.

Обществена тайна е, че определени групи от криминалния свят вършат своите престъпления под полицейски чадър. Засилва се подозрението, че предвижданото в проекта за закон ограничаване на граждански права е включено не, за да възпрепятства ширещата се престъпност, а като удобен инструмент за репресии срещу неудобни хора. Технологиите напредват и винаги може да бъде инсценирано едно или друго престъпление.

Разбрахте ли сега, че все пак живеем в страната Антиутопия – България: най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз.