Connect with us

СВЯТ

САЩ в изтеричен шок от отговора на Китайчетата

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен осъди санкциите, наложени от Китай в отговор на ограничителни мерки от страна на САЩ заради ситуацията в автономния район Синцзян Уйгур на КНР.

„Осъждаме безпочвените санкции на Китай срещу двама членове на независимата Комисия на САЩ по международната религиозна свобода (USCIRF). Опитът на Пекин да заглуши критиките за сериозни нарушения на правата на човека в Синдзян служи само за засилване на международния контрол“, написа държавният секретар в Twitter.

Китай в събота наложи ограничения върху канадски и американски граждани и организации, след като САЩ и Канада обявиха едностранни санкции заради ситуацията в Синцзян.

По-рано министрите на външните работи на ЕС се споразумяха за включването на четирима китайски граждани и една организация в санкционния списък по обвинения в нарушаване на човешките права във връзка с преследването на „уйгурското мюсюлманско малцинство в Синдзян“. По-късно санкциите срещу Китай бяха обявени и от САЩ, Канада и Великобритания. Китайското външно министерство отговори с налагане на санкции срещу ЕС и Обединеното кралство.

През август 2018 г. експерти от Комитета на ООН за премахване на расовата дискриминация заявиха, че до един милион етнически уйгури може би са в „превъзпитателни лагери“ в китайския автономен район Синцзян Уйгур. Министерството на външните работи на КНР посочи, че тази информация не се потвърждава с нищо и не отговаря на реалността. Според китайските власти проблемите, свързани със Синцзян, изобщо не са тема на зачитане на правата на човека, не са етнически или религиозни проблеми, а проблеми на насилието, тероризма и сепаратизма.