Connect with us

СВЯТ

Китай и Русия с общ фронт срещу Запада

Китай и Русия показаха единство и обвиниха САЩ в политическа намеса с налагането на поредните санкции.

Министрите на външните работи на Китай и Русия осъдиха санкциите на Запада заради нарушение на правата на човека.

Уан И и руският му колега Сергей Лавров отхвърлиха критиката на Запада.

След среща двамата дипломати заявиха, че Китай и Русия работят съвместно за напредък на света по въпроси като борба с климатичните промени и коронавируса.

Уан остро разкритикува координираните санкции, които ЕС, Великобритания и САЩ наложиха на Китай за нарушение на правата на уйгурите в Синдзян.

„Държавите заедно трябва да се изправят против всички форми на едностранни санкции. Тези мерки няма да бъдат приети от международната общност“, каза Уан.

Лавров коментира от своя страна, че Русия и Китай считат, че САЩ разчитат на военни съюзи от Студената война за подкопаване на „международната правна архитектура“.

Руският дипломат каза още, че Русия повече не поддържа отношения с ЕС, след като Брюксел ги „унищожи“. Но Лавров отбеляза, че Москва е готова да работи с ЕС.

Русия и Китай обявиха, че искат среща на върха на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН заради повишената политическа турбуленция. Москва подчерта, че с Пекин вярват, че САЩ действат по деструктивен начин.

Русия и Китай отхвърлиха и обвиненията, че използват ваксините срещу коронавируса, за да оказват влияние по света. Уан И и Сергей Лавров увериха, че са водени от принципите на „хуманност“, а не от геополитически интереси.

„Русия и Китай са модели на отвореност, сътрудничество и взаимопомощ“, каза Лавров.

По отношение борбата с коронавируса, той отбеляза, че е важно да се водят от „хуманност и интересите за спасяване на човешки живот“ вместо от „геополитически съображения и търговски подходи“.