Connect with us

ВОЙНА

Започва още една война!

Съединените щати и Великобритания нанесоха удари срещу свързани с хусите цели в Йемен, заявиха пред Ройтерс четирима американски служители, отбелязвайки първия път, когато са нанесени удари срещу подкрепяната от Иран групировка, откакто тя започна да атакува международното корабоплаване в Червено море миналата година .

Бомбардировките срещу Йемен променят сериозно обстановката не само в Близкия Изток, но и в света. Хусите бяха единствените, които се противопоставиха на Израел-САЩ с оръжие, а не с вербални декларации. Мюсюлманският свят е изправен пред избор. Дали да се направи, че нищо особено не се е случило. Или да реагира адекватно.

Започна още една война. Движението на световната дипломация подсказва, че конфликтите в Близкия Изток изместват от световното внимание събитията в Незалежната. Джон Кирби заяви, че САЩ не разполагат повече със средства за да продължат подкрепата на Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че без западната помощ украинските власти не могат да изплащат пенсии на 11 млн. пенсионери, а Русия всеки момент ще нападне Латвия. „Йерусалим пост“ съобщи, че е нападнато посолството на САЩ в Багдад. Хусите съобщават, че са поразили американски военен кораб и са свалили един F-22 над Сана. Засега няма потвърждение на дадената информация от хусите. Западната коалиция обяви, че няма загуби. Че всички участвали самолети и плавателни съдове са невредими.

Карта на бомбардираните градове в Йемен

Официален представител на проиранското движение „Хути“ Абдул Кадер ал Мортада съобщи в социалната мрежа X, че в ранните часове на петък сутринта са извършени атаки срещу няколко йеменски града. Той заяви, че в „американо-ционистко-британската агресия срещу Йемен“ са били нападнати столицата Сана, губернаторството на Ходейда, Саада и Дамар, наред с други.

„Америка и Великобритания направиха грешка, когато започнаха война срещу Йемен“ – каза лидерът на хусите Мохамед Ал – Бухайти и се закани, че „скоро ще разберат, че атаката срещу Йемен е най-голямата глупост в тяхната история“. „Всеки човек на този свят е изправен пред два избора. Да застане до жертвите на геноцида или до неговите извършители“, написа той в X мрежата.

Продължават реакциите на страните срещу нападението на САЩ и Великобритания срещу Йемен. Русия е поискала извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на ударите, съобщи Sky News.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Иран категорично осъди атаката, определяйки я като нарушение на суверенитета на Йемен. „Тези атаки са явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Йемен и нарушение на международното право. Това само ще допринесе за несигурността и нестабилността в региона“, каза говорителят на Министерството на външните работи Насар Канани .

Руският сенатор Андрей Клишас заяви: „Хусите получиха право за възможно най-твърд отговор на западните агресори„.

Каспийският флот на Иран е приведен в пълна бойна готовност. Техеран и Дамаск заявиха, че подкрепят безусловно Йемен. Най-вероятно през следващите дни обстановката в Червено море ще се усложни допълнително. Не е изключено да бъдат атакувани американски и британски военни бази в региона. Както и техни дипломатически представителства.

Боян Чуков, геополитически анализатор

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?