Connect with us

СКАНДАЛ

Европа са връща към въглищата

Европа си спомни за „най-мръсното“ гориво – въглищата, които започнаха активно да горят. Делът на въглищата се е увеличил с 10% и е достигнал 15%, каза Ендо Сомер, ръководител на фундаменталния анализ “Акспо Солюшънс”. По-специално Германия, Холандия и Полша започнаха да консумират повече въглища.

Европа няма природен газ, за да засити на търсенето на електроенергия. Дефицитът на газ в Европа се е развил поради комбинация от редица фактори. Зимата беше студена и дълга, което доведе до опустошението на подземните хранилища. Запасите са с 25% под средното за последните пет години. Докато потреблението на електроенергия в Европа се е върнало до нивата отпреди кризата. В същото време целият втечнен природен газ отиде в Азия, тъй като там цените са по-високи и може да се печелите повече, отколкото в Европа. Алжир и Норвегия не са в състояние да увеличат своите доставки на газ по тръбопровод. Единственият, който може да направи това за Европа, е “Газпром”. Той обаче не бърза да удовлетвори всички искания на европейците за обеми извън договорите за доставка на газ.

В резултат на това цените на газа остават високи – над 300 долара за хиляда кубически метра, въпреки че обикновено падат през лятото поради спада в търсенето. „Въглищата, дори като се вземат предвид плащанията за високото ниво на емисии в околната среда, стават по-евтини от газа. Въглищата печелят в конкуренция между горивата. За компаниите е изгодно да купуват въглища, което и правят “, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация, експерт в Националния фонд за енергийна сигурност.

Но Европа прави огромна крачка назад в мисията си да спаси света от екологични бедствия. При този темп стратегията на ЕС за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. чрез отдалечаване от излъчващите въглерод енергийни източници като въглищата е изложено на риск да се срине в реалност.

Въпреки това, Русия ще спаси Европа от нарушаване на нейната собствена програма за климата, а именно чрез Северен поток-2“.

“Първото разклонение ще започне да изпомпва газ още в края на август – началото на септември”, не изключва Юшков. “Веднага щом това се случи, “Газпром” ще може да отговори на повишеното търсене на европейците, газовият дефицит ще изчезне, цените за него ще спаднат и отново ще стане по-малко изгодно да се купуват въглища в сравнение с по-екологично чисто синьо гориво”, убеден е той.

„Веднага щом се промени ценовата среда, потреблението на въглища отново ще започне да намалява. Най-вероятно ще видим това през втората половина на годината “, казва Владимир Горчаков, заместник-директор на Групата за оценка на риска за устойчиво развитие в АКРА.

„Сега стратегическата цел на “Газпром” е да пусне газопровода, така че никой да не пречи. Веднага след като газът потече през “Северен поток-2”, той спокойно ще задоволи цялото допълнително търсене на европейците. Така „Северен поток 2“ ще помогне за прилагането на стратегията за климата в Европа “, казва Юшков.

На теория втечненият природен газ може да помогне на Европейския съюз, ако спре да отива в Азия, а се върне на европейския пазар и задоволи търсенето на газ, като намали цените. Тази възможност обаче изглежда много по-малко вероятна, тъй като Азия също има увеличаващо се търсене на газ, от продажбата на който търговците могат да спечелят много повече, отколкото в Европа. Освен това по политически причини Китай отказа да купува австралийски втечнен природен газ, който не може да достигне до ЕС поради икономическата несъстоятелност на такива доставки.

Цялата тази история показва, че европейският бизнес се грижи преди всичко за собствения си джоб, а не за чистотата на планетата. Ако за Европа е изгодно да купува и консумира въглища, тя го прави. „ЕС можеше да предотврати това дори без пряка забрана на въглищата. Например можете да увеличи таксите за въглеродни емисии, като увеличи цената на производството на въглища, правейки ги неизгодни в сравнение с по-чистите енергийни ресурси “, казва Юшков.

Брюксел обаче, когато е необходимо, лесно нарушава собствените си правила и норми. Покупката на въглища е явно отклонение от европейската програма за безвъглероден енергиен преход до 2050 г.

„В историята на Европа вече е имало подобни стъпки назад. В ЕС имаше програма 20-20-20, според която е необходимо до 2020 г. да се намалят емисиите във въздуха с 20%. Европа успя да направи това по-рано – в началото на 2010-те. След това обаче те драстично увеличиха използването на въглища и отмениха всички постижения “, спомня си Юшков.

Как се случи това? Всичко се случи заради Съединените щати, където внезапно се случи революцията в петролните шисти. „Газът, заключен в САЩ, става толкова евтин, че изведе въглищата от енергийния баланс на страната. И всички тези американски въглища се изляха на световния пазар, започнаха да ги изнасят на много ниски цени. И в момента, в който европейците вече практически бяха изпълнили програмата си за намаляване на емисиите с 20%, при тях пристигнаха евтините американски въглища. И европейците направиха огромна крачка назад, емисиите започнаха да нарастват, далеч са от целите на климатичната програма “, казва Юшков.

Между другото, Русия също пострада тогава, тъй като ЕС намали потреблението на газ, включително руски.

Струва си да си припомним друга история, когато Брюксел се отклонява от собствените си правила. Когато „Северен поток-1“ заработи, продължаването му на сушата (газопроводът „Опал“) попада под Третия енергиен пакет на ЕС. Според европейските правила е възможно да се изпомпва руски газ през “Опал” само половината от капацитета (другата половина трябва да бъде заета от някакъв друг газ, който физически липсва). Следователно “Опал” работи само с половината си мощност. Обаче, неочаквано, припомня експертът на НФЕС, зимата в Европа се проточи, студовете удариха през март, което е дори по-лошо от студовете в началото на зимата, тъй като до март подземните хранилища са изпразнени – и е възможно да се осигури отопление в къщи само чрез внесен газ. Европейците спешно трябваше да изпомпват повече газ от Русия, но собствените им закони предотвратиха това.

Следователно европейците започнаха да хитруват – уж изпитаха „Северен поток – 1“ и “Опал” с пълен капацитет през март. Тръбите бяха изведени на пълен капацитет и Европа спокойно премина през този отоплителен сезон. Веднага след като приключи, изпитанията на газопроводите бяха завършени, “Опал” отново премина към работа с половин капацитет. „Всички прекрасно разбраха, че никой не се нуждае от тези изпитания , европейците просто се нуждаят от газ, така че се отклониха от собствените си норми на Третия енергиен пакет“, казва експертът на НФЕС.

Трябва да се разбере, че ако в ЕС неочаквано имаше своя собствена революция за шистов газ, както в САЩ, те щяха да намерят достойна причина официално да се отърват от стратегията за навлизане в безвъглеродния енергиен сектор до 2050 г. Необходимостта от внос на въглеводороди обаче ги кара да копнеят да ги заменят с нещо свое.

Необходимо е обаче да принудите както бизнеса, така и населението да харчат пари по възобновяеми енергийни източници по един или друг начин. Властите или издават директно субсидии, или предоставят сериозни данъчни облекчения за инвестициите и развитието на възобновяеми енергийни източници. „Проблемът е, че възобновяемата енергия е скъпо удоволствие и всяка следваща инвестиция във възобновяема енергия струва все повече и повече. Макар и само защото най-удобните места за вятърни турбини вече са заети “, казва Юшков.

Любопитно е, че веднага щом субсидиите или държавната подкрепа за зелена енергия свършат, интересът към нея и инвестициите в този сектор веднага намаляват. Юшков дава прост пример: веднага щом държавата приключи субсидирането на закупуването на електрически автомобили, интересът към тях веднага намалява и продажбите потъват.

Европейските власти вече започнаха не само да стимулират бизнеса с „моркови“, но и да го принуждават с „тояга“ повече, за да инвестира във възобновяеми енергийни източници. „Наскоро съдът нареди на петролната компания “Шел” всъщност да се декарбонизира още по-интензивно, тоест да премине към възобновяема енергия. Това е ярък пример за пряка държавна намеса в икономиката, което противоречи на историите на европейците за либералната икономика. Същото трябва да се очаква и за други големи компании, първо в Европа, а след това и в САЩ. След това банките ще откажат да отпускат заеми за инвестиции в конвенционални горива или ще определят високи лихвени проценти, за разлика от субсидираните заеми за проекти за възобновяема енергия. Постепенно европейците ръчно ще увеличат цената на традиционната енергия и ще намалят разходите за възобновяема енергия “, казва Юшков.

Любопитно е, че всичко това се сервира под формата на съвременен енергиен преход. Всъщност в историята на човечеството вече е имало такива преходи. „Преминахме от дърва за огрев към въглища, след това към петрол и газ. Но както виждаме, енергийният преход към въглища още не е приключил, все още го консумираме. Но най-важното е, че тези преходи са станали по естествен начин, никой не е предписал програма за нейното изпълнение. Винаги е имало икономически и технологични причини за това. И сега Европа ни „тласка“ към светло бъдеще в името на нашето добро, въпреки че петролната ера все още не е приключила “, казва Юшков.