Connect with us

ПОЛИТИКА

Байдън беше разтърсен от лошия резултат на първичните избори в щата Мичиган

Стотици хиляди не подкрепиха Байдън на първичните избори в Мичиган.

Американският президент и настоящ кандидат за такъв от Демократическата партия Джо Байдън беше разтърсен от лошия резултат на първичните избори в щата Мичиган, където, въпреки че спечели според очакванията, над 100 000 души са гласували като „необвързани“ (вот за партията, но без да се подкрепя който и да е кандидат, бел.ред.), съобщава Modernity.

Байдън е събрал 81,1% от окончателния вот, като 13,3 на сто са дали гласа си като „необвързани” – общо 100 960 гласа.

 

За сравнение в първичните избори на републиканците в Мичиган “ необвързаните“ гласове са били едва 3%, посочва Modernity.

„Въпреки факта, че действащите президенти, коитоо са отново кандидати за поста, обикновено могат да очакват почти всеобща подкрепа, числото 100 000 е много по-високо от обичайните 20 000 гласоподаватели в Мичиган, които в предишни надпревари са заявявали, че не са привърженици на нито един потенциален кандидат“, добавя изданието.

„Необвързаният“ вот на първичните избори за демократите в Мичиган е бил само 1,7% през 2016 г. и 1,2% през 2020 г., а сега е над 13%.

В Диърборн, щата Мичиган, където има многобройно мюсюлманско население, Байдън губи от „необвързаните“ с 50 пункта. Резултатът беше обусловен от протестния вот на пропалестински настроените хора, насърчаван от „Listen to Michigan“ – предизборна група, подкрепяна от палестинско-американския конгресмен от Демократите Рашида Тлаиб, подчертава Modernity.

Изданието припомня, че Байдън е победил Тръмп в Мичиган с по-малко от 3 процентни пункта през 2020 г., което означава, че тежестта на загубените гласове от млади избиратели, загрижени за Газа и арабските американци, може да му струва поста в държавата.

„Мнозина от арабско-американската общност в Мичиган, които подкрепиха Байдън през 2020 г., сега са възмутени, заедно с някои прогресивни демократи, от подкрепата на Байдън за израелската офанзива в Газа, при която са загинали повече от 29 000 палестинци“, съобщава Al-Jazeera.

Шокиращият резултат ще подхрани страховете на демократите, че Байдън трябва да бъде заменен от по-добър кандидат, който да се изправи срещу Тръмп преди събранието през юли, пише още Mdoernity.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?