Connect with us

ПОЛИТИКА

Не може да се мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Ердоган: Турция не може да си мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Президентът Реджеп Таийп Ердоган заяви във вторник, че Турция не може да си мълчи, когато санкциите се използват като оръжие.

„Никой от нас не може да си замълчи при едностранните прекратявания на търговски споразумения и използването на икономически санкции като оръжие“, заяви Ердоган в реч пред Общото събрание на ООН.

„Ние сме за решаване на проблемите ни чрез конструктивен диалог на равни начала“, категоричен е турският президент.

„ООН трябва да бъде реформиран и конкретно, трябва да бъде разширен съставът на постоянните членове на Съвета за сигурност“, заяви още президентът.

„Трябва да се направи комплексна реформа на ООН. Защо останалите членове на организацията не могат да бъдат в състава на Съвета за сигурност и да имат постоянен статут? В момента има само пет постоянни членове (на СС на ООН), които имат правото на вето и се занимават с решаването на световните въпроси“, заяви Ердоган.

Турският лидер посочи, че „масовите зверства“, които се вършат в последно време по различни части на света, включително в Палестина“, „се вършат пред очите на ООН“. „Тази ситуация, когато угнетените страни не могат да възразят, само дава смелост на угнетателите“, подчерта той.