Connect with us

ПАРИ

Новият удар по долара: страните от ЕС намериха начин да заобиколят санкциите

Повече от 90% от сделките в света се извършват в долари. Ръководителят на ЕС Жан-Клод Юнкер тези дни заяви, че Съединените щати използват този факт за защита на своите интереси, в това число и като инструмент за натиск срещу Европейския съюз. Неотдавна САЩ въведоха търговски мита за страните на ЕС и установиха санкции над търговията с Иран.

Не е за учудване, че европейците са крайно недоволни от такова положение на нещата. В Европейския парламент последно време все по-често звучат идеи за това колко бързо и безболезнено е да се смени резервната световна валута от долар на евро. И с това Русия е изцяло солидарна със своите съседи.

Например с Китай по много сделки ние отдавна преведохме разплащанията в национални валути. Ние на тях – в рубли, те на нас – в юани. За долара това стана определен удар, но къде по-голям ущърб получи икономиката на САЩ ще получи след реализирането на европейския план за заобикаляне на санкциите.

В момента ЕС активно разработва програма за сътрудничество с иранските компании. Франция, Германия, Великобритания и други страни планират да търгуват с Близкия Изток за евро. Определено това не само ще внесе корективи в съществуващата световна финансова система, но ще преподаде определен урок на Съединените щати.