Connect with us

LIFE

13 проблема, които ще срещнат хората, решили да се преместят на райски остров

Мнозина намират за изкушаваща идеята да се откажете от всичко и да отидат да живеят там, където е вечно лято. Да сменят сивотата за ярки цветове, суровото ежедневие за вечна почивка, тъжните лица на съгражданите за усмивките на щастливи хора – не е ли това мечта за всеки?
Изглежда, че животът в тропиците няма недостатъци и е вечна ваканция. Някой наистина се отказват от всичко и заминават, но райският остров по време на ваканция и райският остров за постоянно пребиваване са два различни свята. Когато първоначалният ентусиазъм отмине, започва обичайният “тропически” живот и той не допада на всеки.
Ние от Поничка събрахме информация от потребители, избрали да избягат на райски остров и отбелязахме кои са минусите на този мечтан живот.
Всички дни изглеждат едни и същи
В началото всичко изглежда ново и интересно. Новопристигналите ентусиазирано изучават новото място, наслаждават се на слънцето и след няколко месеца се улавят, че днес правят същото като вчера, предния ден, преди 3 дни, преди седмица. При липса на сериозно хоби, приятели, работа, е много трудно да се избегне монотонността.
Защо заминахме след 5 години в Тайланд?
Появиха се нови хоризонти, възможности и умения, стана ясно, че все още сме твърде млади, за да се справяме денонощно с проблемите на хората и вече твърде стари, за да се мотаем по плажове и дискотеки ден и нощ. За да се развиете, се нуждаете от напрежение и преодоляване на себе си, в противен случай съществува риск да се затънете дълбоко в райското блато и след това непрекъснато да се самоубеждавате, че добрият климат предопределя нашето щастие, което изобщо не е така.
Бали е пълен с религиозни, йоганути, просветени и отварящи чакри. Това е нормално. Страстта към веганството и отварянето на чакрите ще се появи след около шест месеца живот, защото всичко останало е пълна деградация.
Няма достатъчно комуникация с хора, които са близки в интелектуално и културно отношение
Вероятността да намери истински приятели сред местното население клони към нула. Запознанства (най-вероятно сред обслужващия персонал) – да, но е малко вероятно да обсъдите любимата си книга или филм с тях.
Въпреки факта, че в Тайланд е страхотно, има нещо, с което ми е трудно да се справя от дълго време. Липсва ми интелектуална комуникация с хора извън Интернет и всичките ми опити да намеря истински приятели тук, на които бих могъл да се доверя, бяха неуспешни. Бях измамен и в Тайланд, и във Фаранг. Да се оглеждам през цялото време и да не се доверявам на хората ме отегчава.
Наоколо има много добри, мили хора, можете да разговаряте с тях, да седнете на чай, да поиграете нещо, да отидете някъде да се забавлявате. Но е абсолютно невъзможно да се говори за нещо по-дълбоко от последните новини – с мъжете; или как най-добре да комбинирате цветовете в дрехите – с жените. Това е просто някакъв вид интелектуален глад!
Върнах се, защото започнах да копнея за усещането, че съм „нормален“. Много исках да говоря с хората, без да се съмнявам, че те ще ме разберат.
Никога няма да се впишете
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
Можете да живеете във всяка държава от Югоизточна Азия 10-20 години, да научите перфектно езика, да получите гражданство, дори да се ожените за гражданин на тази страна, но винаги ще останете чужд там. Въпреки че, ако следвате примера на Майкъл Джексън и коренно промените външния си вид…
Колкото и да се опитвате, никога няма да можете да се интегрирате докрай. Завинаги ще останете един бял банкомат и дори след 5 години живот на острова те ще се опитат да ви използват за пари, както и в първия ден.
Жалко е, че за много виетнамци европейците означават само едно – пари. Така ние ставаме не само основната цел на измамниците, но и просто привличаме прекомерното внимание на гражданите, дори и да имат добри намерения.
Трябва да спазвате обичаите на местните
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
На туристите не винаги е ясно какво може да предизвика негодувание или раздразнение у местното население, а много правила и традиции, напротив, предизвикват раздразнение у нас, но в чужда държава трябва да скриете емоциите си малко по-дълбоко.
Ще трябва да преодолеете доброто желание да научите индийците на правилата на етикета. Ако не можете да гледате как половината от хората около вас се хранят с ръце, апетитно поставяйки половината си ръка в уста, тогава трябва да се храните вкъщи. Винаги!
В Бали никой не е чувал за правата на потребителите. И ако не очаквате да си върнете парите, тогава поне замяната на неприемливо / неработещо нещо е много проблематична. Е, ако са ви съсипали строителната площадка, договора, партида кожи или просто настроението, максимумът, който ще чуете в отговор на оплакването е: „Извинете, шефе“.
Искрено се разстройвам, когато гледам как чистят, как правят мебели, как се грижат за градината. Вкъщи винаги съм спорил с баща си за перфекционизмът. Струваше ми се, че той отива твърде далеч, а в Индия ми липсва толкова много!
Чужденците винаги плащат повече
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
„Местен турист (възрастен) – 40 бата; местен турист (дете) – 20 бата; чуждестранен турист (възрастен) – 400 бата; чуждестранен турист (дете) – 200 бата.“
На пазарите, в такситата, а понякога и в ресторантите, има двойна ценова политика. Стига се до там, че менюто на местния език показва едни цени, а на английски – други. Чуждестранните туристи почти винаги плащат няколко пъти повече за билети в националните паркове и музеи. Например входът в Националния парк Удавалава в Шри Ланка струва 60 рупии за местните жители, а за чужденците 2 720 – 45 пъти повече!
За много от работещи тук това изглежда несправедливо. Един потребител коментира в Туиутър: „Аз съм наел 60 души в Тайланд, плащам всички данъци в Тайланд, харча по-голямата част от доходите си в Тайланд, женен съм за тайландка. И какво получавам ?! Плащам 400 бата вместо 40.” Борбата с това обикновено е безсмислена. Повечето или се примиряват със съществуващото статукво, или напускат.
В спорни ситуации законът винаги е на страната на местните жители
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
В очите на местната Темида интересите на чужденците са второстепенни. Във всеки случай на спор с безскрупулни хазяи, таксиметрови шофьори или продавачи по подразбиране чужденецът е виновен. В интернет можете да намерите много тъжни истории за изгубен бизнес, а в общностите на емигрантите в социалните мрежи редовно събират пари за адвокати.
За съжаление, понякога тези, които водят спокоен, спазващ закона живот, са изправени пред правосъдната система в Югоизточна Азия. Потребител, който завърши в затвора в Пукет, написа в Пикабу: „Когато се потопите в тази правна сфера, разбирате, че през цялото това време ходите в минно поле. Огромните времеви ограничения за селфи със статуята на Буда и публикации във Facebook, туристите са принудени да дават подкупи от стотици хиляди бата, за да не отидат в затвора за пушене на електронна цигара, използване на уоки-токи, правене на снимки с професионална камера, съхраняване на корали и хранене на рибата в природните резервати“.,
Югоизточна Азия не е добра за любителите на туризма
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
Разходката в почти всеки град е неудобно и дори опасно и мнозина просто се страхуват да се качат зад волана поради хаотичното и непредсказуемо движение. Има хора, за които комфортът при ходене и безопасността по време на шофиране са толкова важни, че след като прекарат няколко месеца в Тайланд, Индонезия, Виетнам или Индия, те се насочват към страни, по-удобни за пешеходците.
Бали е едно от онези места, където ако не сте на мотор (или кола), значи не можете да отидете никъде! Всичко е далеч, няма обществен транспорт, такситата са скъпи, а ходенето пеша дори до най-близкия магазин понякога е проблематично – има малко тротоари, а ходенето по ръба на тесен път, между трафика и вонящата канавка е тъпо.
Трафикът във Виетнам е ужасен, особено в Ханой, като цяло не спазват правилата, паркират и шофират по пешеходни пътеки. Пресичането на пътното платно не е лесна задача.
Всеки върви където си иска. Не спират на светофари, пешеходни пътеки, не позволяват на никого да мине. Постоянно подскачам. Разбрахме, че колкото по-смел си, толкова по-бързо стигаш до дестинацията си. Когато пътувате с кола, вие сте напълно заобиколени от мотоциклети, които се стрелкат напред-назад. И най-важното – без мигачи!
Срещите с дивата природа не могат да бъдат избегнати
Когато решат да се преместят, мнозина просто не вземат предвид местната флора и фауна, но паническият страх от насекоми и влечуги неведнъж е ставал причина за преждевременното напускане на тропиците.
Лъскавите хлебарки с размерите на кибритена кутия са навсякъде, дори се качват в шкафовете – понякога изваждате бикини от шкафа, а хлебарката пада от тях. И си мислите: първо да се измиете или първо да се обуете. На масата не може да се остави нищо, дори вода. Особено вода. Понякога се давят в басейна. Понякога в компанията на плъхове самоубийци.
Можете да забравите за културните развлечения и познатия социален живот.
Мнозина подценяват липсата на културни забавления в тропиците. Ако у дома можете да отидете на театър, в галерията, да се събирате седмично с приятели в любимото си заведение, да играете на настолни игри или да отидете на мач на любимия си отбор, тогава в тропически рай ще разполагате с търговски център и киносалон с английски език.
В Тайланд наистина ми липсва спорта. Вкъщи подкрепях местните отбори и това ми липсва. Опитах да присъствам на футболните мачове от Висшата лига във Тайланд, но ми липсват отборите ми.
Първият път, когато дойдох във Варкала (Керала, Индия) за 2 седмици просто се влюбих в това място, затова реших да се върна тук и да живея няколко месеца. Наех къща заедно с двойка от балтийските държави. Сутринта ходех на плажа, през деня работех, ядях главно в кафенета. Това беше моето забавление. Няма къде да се отиде. В Тривандрум, който е на 60 км, има музей, зоологическа градина и няколко интересни храма, които проучих бързо. Ако не бяха съквартирантите ми, с които вечер играехме карти, не знам как щях да издържа до средата на март.
Медицинските услуги, които не са покрити от застраховка, са много скъпи.
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
Обикновено застраховката включва посещение в клиника при спешни случаи и не покрива обичайното посещение при лекар. В такива случаи туристът може да използва платени (и много скъпи) медицински услуги.
Момичето в съседство счупи ръката си. Лекарят показа снимката и обясни, че е необходима операция. След като научи, че няма застраховка, лекарят предложи алтернатива: да сложи фиксираща превръзка и тя да се прибере у дома за операция. Операцията трябваше да се извърши в рамките на 5 дни. Проблемът беше, че момичето има бебе, което никога не се е разделяло с майка си. Насрочиха операция за следващия ден, струваше 50 000 рупии. Рентгенография се плаща отделно – 400 рупии – и фиксираща превръзка – също 400. Плюс лекарства – около 1000.
Съпругата ми получи слънчев удар и към полунощ температурата й скочи над 40°С, обърнахме се към болницата. Преглед, мазило за гърлото, лекарства (антибиотици, спрей за гърло, антипиретик и аналгетик) – сметката е около 150 евро.
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
„Лекарства – 2 639 бата. Лабораторни изследвания – 1380 бата. Услуги за медицинска сестра – 400 бата. Медицински услуги – 250 бата. Медицински преглед – 1000 бата.“
Копнежът за дома е по-силен, отколкото може да си представите
Идва време, когато целият негативизъм, който ни е накарал да избягаме, изчезва и в паметта ни се появяват само приятни спомени: разходка в есенния парк, коледната украса на централния площад, любимо кафене… Към това се добавя неизбежната липса на роднините и приятелите. Въпреки факта, че редовно организираме видео чатове и споделяме снимки, това не замества пълната комуникация.
Една от причините, поради които обмислям да се прибера, е липсата на приятели. Всички експатри, които срещнах, бяха някак луди: или пияници, или арогантни бизнесмени, които се хвалят колко готино живеят. Вкъщи имам семейство и приятели, което прави мисълта да се върна толкова примамлива.
Ще ви липсват обичайните продукти
Можете да закупите европейски продукти на много туристически места, но има нещо, което се предлага само у дома (и по някаква причина е точно това, което най-много искате).
Някои прости неща, на които не обръщах внимание в Русия, се превърнаха в мечта в Индия. Например заквасена сметана. Ако все пак можете да приготвите заквасена сметана сами, ако наистина искате, тогава, например, не бих посмял да ям черен дроб в Кхаджурахо.
Европейската храна на Бали е много скъпа в сравнение с местните продукти. Няма нормални сирена, които да не струват теглото си в злато, извара и млечни продукти, има само безвкусно кисело мляко, само бял хляб. Местната бира е ужасна, вината са много скъпи. Като цяло, за комфортен живот трябва много да промените вкусовите предпочитания и хранителните си навици.
Горещият и влажен климат не понася на мнозина
13 нюанса, за които хората не се замислят, мечтаят да напуснат работа и да оставят да живеят на райските острови
Преди да се преместя в Шри Ланка, не знаех, че можеш да изгориш за 10 минути. Оказа се, че имам доста чувствителна кожа. Дори след кратко излагане на слънце се появява обрив по тялото.
Тръгнах си и сега мога да изляза навън следобед.
Кафе, което се навлажни и се превърна в лепкав камък за една нощ.
След една седмица живот във Фанган (Тайланд), бях изненадан, че открих мухъл в обектива на камерата. Трябваше да отплавам до съседен остров, за да го почистя. В сезона на дъждовете мухълът се появява навсякъде само за няколко дни. Документите ни, зимни дрехи, кожена чанта, обувки и дори възглавници бяха покрити с мухъл. Много вредно нещо, заради което детето веднага започна да кашля. Солта и захарта трябва да се опаковат плътно, а кафето, което стоеше в отворен пакет цяла нощ, се превърна в лепкав камък.
Не можах да свикна с жегата и ордите от комари. Трябваше да се поливам с репеленти, но все пак ме хапеха. Уморена съм от вземане на душ след всяко излизане на улицата и след това отново прилагане на репелент.
Мухълът съсипа дори скъпите ми очила. След завръщането си в Шри Ланка винаги се учудвам колко е зле. За 4 месеца всичко в затворено помещение е покрито с мухъл. Трябва да измием всичко.
Не се опитваме да ви разубедим да живеете в топлите страни. За мнозина дългото пътуване се превръща в стимул, помага да се отърсим от себе си, да видим нови хоризонти. Други в крайна сметка остават разочаровани и се връщат у дома.

Подходяща музика за любителите на йога.