Connect with us

КУЛТУРА

Всички талантливи хора, които създават съдържание, заслужават да печелят от това

КВ: Твой приятел ти казва, че са откраднали негово произведение. Да речем – автор е на текст, който е препечатан на друго място с друго име. Какво ще го посъветвеш?

Теодора Духовникова: Това се случи на мен самата неотдавна, беше по времето, когато – неясно защо – ме беше прихванало да пиша дълги постове във фейсбук и да си коментирам неща, които са ме впечатлили или много ме тревожат. И бях написала един текст, че е “много важно Поли Генова да се о-ере на Евровизия”… и т.н. за мазохизма да се чувстваме принизени и за садизма да принизяваме другия… На сутринта под поста ми имаше триста шера, петстотин коментара, а няколко часа по-късно се появи статия от известна медия, с неизвестен за мен автор, цитиращ дословно моя текст. С малко променен словоред. Неудачно разбъркан, според мен. Много хора ми писаха да направя нещо и аз направих – стана ми адски мъчно за тоя човек. Представям си колко жалко трябва да се чувстваш, докато преписваш чужди думи и отдолу подписваш клетото си име. Това със съжалението към човека, нали, само защото не съм “ журналист” и не си изкарвам хляба с писане. Защото иначе, ако бях журналист и си изкарвах хляба с писане, щях да го съдя.

КВ: Хм, тогава, относно кражбата на авторски идеи – има ли универсален лек за това? Или е дълъг обществен процес?

Теодора Духовникова: Дълъг обществен процес е. А дългите обществени процеси, рано или късно, приключват с подходящ закон. Друг е въпросът колко още дълъг обществен процес ще е нужен, за да започнат реално да се прилагат тези закони.

КВ: Мислиш ли, че българи, които създават интересно съдържание, активни са в социалните медии по нетрадиционен начин, могат и да печелят от това. И ако – да, примери?

Теодора Духовникова: Да. Има хора, които наистина произвеждат интересно съдържание в социалните медии. И да, като всички такива талантливи хора, които могат нещо по-добре от другите, заслужават да печелят от това. Друг е въпросът, че на клона с претенциите за “инфлуенсър” висят много маймуни, които нямат място там и поради черезвичайният им брой има опасност клонът да се счупи без време…

КВ: Как ти самата решаваш кой тип съдържание да споделиш в социалните мрежи и кой тип да не споделиш?

Теодора Духовникова: Емоционално. И необмислено. Като всичко, което не представлява особена важност в живота ми. Защото социалните мрежи не са ми пъпа и смисъла на живота. Понякога да реагирам емоционално и необмислено в социалните мрежи ми помага. Друг път напротив. Ужасно съжалявам. Но не е фатално, защото, както вече казах, не ми е особено важно.

КВ: Къде да фокусират усилията си младите артисти – да се докажат първо в страната си или да участват непрекъснато в международни конкурси, да търсят изява навън?

Теодора Духовникова: Зависи какво значи “ да се докажеш”. Двете минути слава вече са възможни за почти всекиго. После, важно е пред кого точно ти е важно е да се докажеш – пред масата, пред гилдията, пред “разбирачите “, пред никого и просто да отстояваш себе си …? Къде точно ще успееш, там или у нас, няма такова значение. Важното е там, където си, да се чувстваш щастлив.

Константин Вълков