Connect with us

КУЛТУРА

Filaret продаде християнството за 26 млн долара

Черният белег на Филарет: Защо Константинопол се отказа да признава Киевската патриаршия

Представителят на Константинополската патриаршия Архиепископ Йов Телмийски в интервю за ВВС Украйна днес заяви, че Московската патриаршията вече не съществува на територията на Украйна и всички православни йерарси сега се считат за подчинени на Константинопол.

„С отмяната на акта от 1686 г се отменя управлението на Московската църква над Киевската метрополия и всички епархии в Украйна“, заяви архиепископът. „От канонична гледна точка, това означава, че Украинската православна църква на Московската патриаршия вече не съществува в Украйна. Всичките йерарси сега са де факто, според решението на синода, йерарси на Вселенския престол и те сега трябва да чакат директивата на Вселенската патриаршия за бъдещата си съдба“.

Това твърдение се разпространи широко в медиите. И зад шума около него, другите думи на Йов в същото интервю останаха незабелязани. Той каза, че Вселенската патриаршия не е признала Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ).

Фанар възстановява само до епископ Филарет и Макарий, като отнема от тях санкциите, наложени от Москва.

Всъщност, второто изявление е пряко свързано с първото и не е добро за ръководителя на Киевската патриаршия Филарет. Това на свой ред може да внесе сериозни корекции в процеса на подготовката на обединителния събор и предоставянето на автокефалията

Какво казаха в Константинопол

Филарет и Макарий са върнати в лоното на Константинополската църква, но те не са признати за примати на църковните структури, обяснява архиепископ Йов.

Синодът на Константинополската църква не е направил Киевската патриаршия и УАПЦ легитимни. Това заяви в интервю за ВВС представителят на Цариградската патриаршия при Световния съвет на църквите Архиепископ Йов Телмийски.

„Ние не признаваме Филарет и Макарий като примати на техните църкви, ние не казахме, че Украинската православна църква на Константинополската патриаршия или УАПЦ са легитимни, защото би било твърде нелогично: това би означавало, че сме признали двете паралелни църковни структури паралелно с още трета канонична, която би била Московската патриаршия“, заяви йерарха от Фанар.

Архиепископ Йов също изясни, че „тези епископи са възстановени като епископи в лоното на Вселенската църква“ (отбелязваме, че ръководителят на УАПЦ Макарий Малетич е бил свещеник преди своята анатема, а не епископ).

Така Йов разясни решението на Константинополската църква от 11 октомври, което решаи да възстанови канонично Филарет Денисенко и Макарий Малетич „с тяхното йерархично или свещеническо название“.

Черният белег на Филарет

Силно изявление на Фанар би могло да означава сериозно препятствие по въпроса за свикването на обединяващия събор- за искането на Томос за автокефалия.

В Константинопол всъщност приравняват Филарет, който се нарича патриарх с другите йерарси на украинската православна деноминация. Освен това, както е писано по-горе, според истанбулските църковници всички украински свещеници днес са подчинени на Константинополската патриаршия (всъщност това беше причината Йов да направи изявлението, че Московската патриаршия вече не съществува). Така че, от гледна точка на църквата на Вартоломей, Филарет има същия статут като всеки друг митрополит на УПЦ.

Това рязко противоречи на ролята, която ръководителят на Киевската патриаршия се опитва да играе в украинската православна църква. Както знаете, Филарет открито иска да присвои всички обединяващи процеси около себе си – и вече „от свое име“ да поиска автокефалия.

„Аз бях, съм и ще бъда патриарх“, многозначително заяви по този повод представителят на УПЦ КП още през октомври, веднага след свалянето на анатемата срещу него.

Тази позиция обаче не устройва нито УАПЦ, нито свещениците от УПЦ, които вероятно са готови да се присъединят към автокефалията. За първите, Филарет е твърде авторитарен, а за другите неприятен.

И ръководството на самата Киевска патриаршия не е склонно да види епископите на митрополит Онуфрий на своя конгрес.

Какво специално изказване направи представителят на УПЦ КП Евстатий Зоря.

„Представете си, митрополит Онуфрий и митрополит Антоний и те са против автокефалията и те заявяват, че ще дойдат на Събора. Те ще кажат, че искат да участват. Дали са епископи? Точно така. От Украйна? Да. Така че те ще кажат, че са членове на Събора и са против обединяването, срещу автокефалията. Те няма да идват сами, те ще доведат 90 епископи на Московската патриаршия. Ето защо ние подчертаваме, че онези йерарси, които призоваха Вселенския патриарх с молба да предаде Томос за автокефалия, ще присъстват на събора, а не всички православни йерарси, които се намират на територията на Украйна“.

Изявлението на Йон обаче подкопава земята изпод краката на Филарет, на която ръководителят на УПЦ-КП изгражда претенциите си за своя патриаршия – собствена църковна организация. И те дават на останалите „свидетели на Томоса“ все повече причини да протестират открито срещу ръководителя УПЦ КП.

И Истанбул, така и украинските власти биха предпочели Филарет да изостави претенциите си за върховенство и да даде място на някой от УПЦ (което би улеснило привличането на в новата църква на архиереите от МП) или, което е възможно, изобщо някое трето лице от чужбина.

Какво казват за това в църквите

УПЦ КП И УАПЦ все още не са реагирали на твърденията на Йов, че Константинополската патриаршия не е признала църквите им.

Руската православна църква коментира думите на Йов, че в Украйна вече няма Московска патриаршия. Тази теза е наречена неадекватна и будеща притеснения за състоянието на „духовното и душевно здраве“ на архиепископа.

„Много тревожни изявления се правят от архиепископ Йов. Ние сме сериозно загрижени за състоянието на неговото духовно и душевно здраве“, заяви говорителят на патриарх Кирил, свещеник Александър Волков.