Connect with us

КОСМОС

5 причини, поради които въображението ни е по-важно от реалността

Често ни се случват най-невероятни неща. Ние летим, пътуваме през Вселената, герои сме в най-невероятни сценарии. Но тези неща не ни се случват в истинския свят, а във въображението ни.
За много от нас тези истории са сякаш реални, изпълнени живот и емоции. Защо понякога въображението може да е по-добро от реалността?
Въображението възпламенява страстта
В живота имаме задължения, които не можем да пренебрегваме. Трябва да плащаме сметки, да работим за доход, както и други необходимости, които диктуват дните и преживяванията ни.
Мечтаейки за бъдещето си припомняме какво е чувството да сме страстни към нещо. Все пак понякога рутината може да ни накара за забравим защо правим нещо.
Въображението ни придава страст и цел към отговорностите ни.
Нашите мисли създават нашето бъдеще
Сай Баба е казал: „Всички действия се пораждат в резултат на мислите, така че мислите са това, което има значение.“
Нашия творчески мускул е това, което реализира плановете ни. Ако винаги сме в настоящия момент, ние ще пресъздаваме същите проблеми и преживявания отново и отново.
Но ако позволим на въображението ни да създаде една нова реалност, нашите действия и енергия ще променят бъдещето ни.
„Въображението е всичко„, е казал Айнщайн. „То е предварителен преглед на предстоящите забележителности в живота.“
Въображението поощрява иновациите
Някои от най-влиятелните открития и изобретения са плод на изобретателен ум, който се е запитал как да направи нещо по-голямо, по по-лесен начин, или по-красиво.
Конете и файтони са заместени от автомобили. Велосипедните механици, които мечтаели да летят – братя Райт, конструират първия самолет.
Дори паметната реч на Мартин Лутър Кинг е озаглавена „Имам една мечта“. С други думи, въображението е ключово при развитието и напредъка.
То е магическо
Повечето от нас губят умението да създават колкото по-възрастни ставаме. Когато сме деца виждаме света по един магически начин, всичко е ново, всичко е странно, всичко е интересно.
Опитайте се да видите света през детските очи, където всеки път води към приключение. Изпълнете се с тази радост и почуда, които сте смятали за изгубени.
Реалността е тежка
Понякога чувстваме сякаш небето ще се стовари върху нас. Настроението ни е мрачно и негативно.
„Такъв е живота.“ „Не е честно.“ „Няма какво да направя.“ Колко пъти сте си казвали тези неща, когато се сблъсквате с тъгата.
Но така ние изоставяме креативната си сила и изпадаме в ментално състояние на жертва.
Въображението поражда надежда. Ако имаме това, значи имаме и възможността за трансформация и стимул да създадем един по-добър свят.
Въображението и логиката могат да съществуват съвместно. И все пак някои хора елиминират креативността в ума си още докато са млади.
Трябва да намерим баланса, където използваме въображението си, за да направим реалността едно по-добро място.