Connect with us

АНАЛИЗИ

ЗАВРЪЩАНЕ В РЕАЛНОСТТА

Германия призна Владимир Путин за лидер на световната политика

Дипломатическите успехи на нашия президент отдавна вече са предмет на възхищение от страна на много европейски политици. Лидерските качества на Владимир Путин бият на очи от първите минути на общуването – това навремето са признавали и Макрон, и Меркел, и даже Тереза Мей, която се слави с русофобската си позиция по повечето международни въпроси. След визитата на канцлера на Германия в Сочи много немски средства за масова информация признаха очевидното превъзходство на нашия президент.

Ръководителят на РФ е наричан „стопанин на положението“ и „лидер на световната арена“, което безусловно е много приятно. Сама по себе си визитата на Ангела Меркел в Сочи беше възприета като негласно одобрение на действията на Путин. Разбира се под натиска на Вашингтон и Брюксел канцлерът не може открито да похвали издигането на Кримския мост. Но да се отрича, че това е бил грамотен ход, който добави на Путин още по-голяма подкрепа от населението, тя не може.

Желанието да се договори (а по някои въпроси даже да се посъветва) с руския лидер проявява не само Ангела Меркел. С Владимир Путин се срещат представители на всички световни държави. С особено уважение нашият президент се ползва в Близкия изток, където той за две години успя да направи това, което не беше по силите на американците в течение на двадесет години – да победи тероризма. С примера на Сирия Путин демонстрира, че не трябва да се страхуваме да проявяваме жестокост с радикалите и на първо място да се отстояват интересите на мирното население.

За разлика от същия този Тръмп, чиито думи и постъпки очевидно са обект на емоции, действията на Путин винаги са проверени и обмислени. Руският лидер демонстрира претеглени грамотни решения в течение на цялата своя политическа кариера, отстоявайки нашите общи интереси в доста сурови условия на натиск от страна на Запада. Той можа да покаже на целия свят, че с Русия трябва да се съобразяват. Именно затова Владимир Путин е уважаван от другите държавни ръководители.