Connect with us

АКТУАЛНО

Ядрената война ще унищожи 300 милиона американци

Компютърен модел разкрива „опустошителното“ въздействие на радиоактивните утайки при атака срещу ракетните силози на САЩ

Според нов доклад, който моделира възможните последици от ядрена атака срещу САЩ, около 300 милиона американци ще станат жертва на радиоактивните утайки през първите четири дни след нападението. Противникът най-вероятно ще концентрира целия си огън върху съоръженията (силозите) на САЩ за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети (ICBM). Елиминирането им ще бъде първият приоритет на врага, защото всяка ответна атака от страна на САЩ би дошла от тези силози, разположени в Колорадо, Монтана, Небраска, Северна Дакота и Уайоминг.

Предположението е мотивирало учени да моделират смъртните случаи от ядрен удар срещу силозите на 450-те междуконтинентални балистични ракети, разположени в тези щати. Макар гъстотата на населението в тези щати да е ниска, ветровете ще разнесат радиоактивния материал надлъж и нашир.

Работни карти прогнозират най-лошия сценарий след ядрен удар срещу силозите в западните щати. Нивото на радиация би убило 300 милиона души. Картите са част от специален доклад за ядрената програма на САЩ, публикуван миналата сряда в списание Scientific American.

Резултатите са мрачни: в зависимост от метеорологичните условия 90% от населението на 48 американски щати, както и живеещите в северните щати на Мексико и най-населените региони на Канада, биха получили смъртоносни дози радиация.

Използвайки изработените до 2021 г. метеорологични модели, учените симулираха какви ще са последствията от удар на бойна глава с мощност 800 килотона срещу всеки един от 450-те американски силоза. Първо, те картографираха как вятърът би пренесъл вредното въздействие през всеки ден на 2021 г.

Възможно най-лошият резултат при този сценарий е за три милиона души, живеещи в райони около силозите, които ще получат осем грея (Gy) радиация през четирите дни след атаката, което ще доведе до сигурна смърт (грей (Gy) е международната система от единици (SI), еквивалентна на 100 радиационни единици (rads), което се равнява на погълната доза от 1 джаул/килограм термичен топлинен капацитет; един Gy е достатъчен, за да причини лъчева болест). Годишната граница на радиация е 0,001 Gy.

Изследователите са използвали метеорологичните данни за времето през 2021 г., за да изчислят по-консервативна оценка: средният риск от излагане на радиация в хипотетичен ден. „Осреднява се въздействието на променящите се ветрове върху радиоактивните отлагания по целия континент“, сочи докладът.

Тази оценка е по-консервативна от първата и прогнозира, че „повечето жители на Монтана, Северна Дакота, Южна Дакота, Небраска и Минесота ще получат дози, средно по-големи от 1 Gy, причинявайки им смърт от остър радиационен синдром, особено при децата.“ Симптомите на радиационния синдром зависят от дозата, която човек получава и включват гадене, умора, повръщане, диария, увреждане на кожата, гърчове и дори кома. При достатъчно високи дози проникваща радиация, тези симптоми могат да започнат след минута и да бъдат смъртоносни.

Редакторите на Scientific American поръчаха специалния доклад, тъй като правителството на САЩ е в разгара на проект в размер на 1,5 трилиона долара за обновяване на остарелите ядрени оръжия, включително тези, съхранявани в силози в западните щати. Тяхното послание е недвусмислено: „Трябва да преосмислим тази нещастна глупост, вместо отново да пилеем богатството си, като водим нова надпревара във въоръжаването.“

Докладът на списанието не е първият, но е най-страшният досега. Според авторите, извършените през 1976 г. и 1988 г. подобни проучвания подценяват възможната степен на смъртни случаи от радиоактивни отпадъци след ядрена атака срещу САЩ. По-нови техники за моделиране на времето позволяват на учените да оценят по-точно разпространението на валежите на континента.

Наземните силози на междуконтиненталните балистични ракети първоначално бяха предназначени да възпират ядрено нападение от Русия или от други чужди сили. Мнението бе, че възможността за катастрофално отмъщение би могло да възпре ядрената атака. Но те също представляват идеални цели за превантивен ядрен удар. И ако прогнозите на този доклад се окажат верни, населението на Северна Америка и извън нея коренно ще се промени след подобно нападение.

Превод: д-р Радко Ханджиев

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?