Connect with us

ЗДРАВЕ

Споровете по повод “Спутник-V” поставиха под заплаха живота на словаците

На пръв поглед изглежда, че в Словакия или идиот, или предател може да изостави руския “Спутник-V”. Населението на страната е 5,4 милиона души – и през целия период на пандемията над 5% (т.е. около 300 хиляди) са се заразили с коронавируса. Да, броят на болните в момента е малък, но (за разлика от Русия) този брой се увеличава с всеки изминал ден. За да разберем, само за две седмици (от 20 февруари до 5 март) той е нараснал над 2,5 пъти, от 25 хиляди на 65 хиляди души.

Патриоти и предатели

Не е изненадващо, че уморен от очакване на западните ваксини, закупени от Европейската комисия, министър-председателят на Словакия Игор Матович не само реши да закупи “Спутник-V” (на 27 февруари той подписа договор за доставка и страната трябва да получи около 2 милиони дози до юни), но и лично посрещна самолета, на който бяха донесени първите 200 хиляди дози от желаното лекарство. Първите ваксинации ще започнат след две седмици – те ще се извършват под отговорността на лекарите и пациентите (които ще трябва да подпишат документ, че знаят, че “Спутник-V” няма одобрение на европейско равнище).

Както самата покупка, така и посрещането на самолета предизвикаха истерия сред редица словашки политици. Президентът Зузана Чапутова заяви, че решението на Матович да достави ваксина, което все още не е одобрено от Европейската агенция по лекарствата, „не е проява на смелост или доказателство за дипломатически успех”. Журналисти и активисти за правата на човека настояват да бъдат оповестени условията на договора, намеквайки за наличието на хуманитарен компонент там и посочвайки, че за срещата на летището е необходима само при хуманитарна помощ.

Много по-опасна за Матович обаче беше реакцията на коалиционните му партньори – партиите „Свобода и солидарност“ и „За хората“, които го обвиниха, че не е обсъдил договор с тях. Външният министър Иван Корчок (представител на „Свобода и солидарност“) заяви, че “Спутник-V” е оръжие за разделение и дискредитация. Това носи раздори както в словашкото общество, така и в западното общество като цяло. Лидерът на партия „За хората“ Вероника Ремишова заяви, че изпитва „отвращение и разочарование“ от делото на премиера.

Сега и двете партии намекват за възможността за срив на правителствената коалиция – и такъв сценарий би бил изключително неприятен за Матович. Парламентът на Словакия има 150 мандата, а правителствената коалиция от 4 партии притежава 93 от тях. Партията на министър-председателя (наричана „Обикновени хора и независими лица“) обаче има едва 53 мандата. И двете недоволни партии имат 23 мандата. Тоест, оказва се, че дори последната от четирите партии (дясната популистка „Ние сме семейството“) да остане при Матович, той ще има едва 70 мандата, което не е достатъчно за запазване на мнозинството.

Геополитика и политика

Иронията е, че негативната реакция на „Свобода и солидарност“ и „За хората“ в никакъв случай не се обяснява с факта, че премиерът е нарушил определени процедури. Това се обяснява с отказа на тези партии от свобода, нарушаването на принципите на справедливостта и поставянето на словашкия народ на олтара на собствените му фобии и политически амбиции. За да бъдем по-точни, става дума за русофобия, големи геополитически планове и вътрешни словашки разправии.

Така двете партии и президентът, който ги подкрепи, имат изключително предубедено отношение към Русия. „Президентът Чапутова си сътрудничи със Сорос от много години. Същото може да се каже и за бившия президент Андрей Киска, който ръководи партията „За хората“. Те представляват либералното крило на словашката политика, чиято основна идея е пълно придържане към курса на ЕС и САЩ, демонизиране на социалистическото минало и всичко, свързано с Русия. За тях Русия е един вид „чуждо“, олицетворение на всичко лошо, което трябва да се противопостави на „евроатлантическото добро“. Що се отнася до “Свобода и солидарност”, тя е евроскептична атлантическа партия и в много отношения е подобна на “Право и справедливост” в Полша. Основата на техните възгледи е силната връзка със САЩ “, обяснява Вадим Трухачов, доцент на Руския държавен хуманитарен университет.

Не е изненадващо, че всички тези сили са решили да монетизират своите възгледи. Те искат да направят Словакия част от плана на Байдън за сдържане на Русия – и съответно да печелят пари от това, както и политическо влияние. Да, на русофобите не им провървя с обществото. „То не е антируско, само около една четвърт от тях недвусмислено се отнасят към страната ни лошо. Освен това Словакия при предишния министър-председател Фицо беше една от най-добронамерените страни от ЕС към Русия. Следователно антируските сили трябва да покажат на ЕС и САЩ, че Словакия неотменимо е обърнала гръб на Русия“, коментира Трухачов. А скандалът със „Спутник-V“ трябваше да бъде такова доказателство.

Въпреки това, освен от геополитиката, позицията на партиите се обяснява и с вътрешнополитически причини. По-конкретно, плановете им да сменят министър-председателя на по-послушен човек с правилни идеологически възгледи. „Претенциите срещу Игор Матович се натрупват цяла година. Той е антисистемен политик, който се скара с целия елит. И тъй като словаците вече бяха уморени от „системата“ в предишни години, те гласуваха за него в началото на 2020 година. Елитът на партиите „За хората“, „Свобода и справедливост“, както и някои от консервативните другари на Матович са хора от системата. Премиерът, както с думите си, така и в действията си, може да се отклони от общата западна системна „норма“, което е неприемливо в очите на „евроатлантистите от системата“, казва Вадим Трухачов.

Всъщност „системните“ искаха да използват историята с коронавируса, за да подкопаят позицията на правителствен глава – и много преди историята със “Спутник-V”. Рязко увеличаване на броя на случаите, сто смъртни случая на ден (Словакия по принцип е на първо място по смъртност от „короната“ в ЕС), строгата карантина – вината за всички тези грехове се стовари върху него. Според някои съобщения рейтингът на Матович е спаднал почти наполовина след изборите (т.е. само за година).

И тогава антисистемният премиер направи ход с коня – поиска да купи руска ваксина. Коалиционните партньори направиха всичко възможно, за да блокират доставките (същата партия „За хората“ използваше различни процедури), но Матович даде на всички шах с помощта на своя човек Марек Крайчи, който за щастие оглавява националното министерство на здравеопазването. „Разрешението за използване на “Спутник-V” в страната е дадено от Министерството на здравеопазването, което според действащото законодателство в извънредни ситуации може да разреши използването на лекарства, които не са регистрирани в Европейския съюз. Сега ситуацията е такава ”, каза премиерът.

Благородство и прагматизъм

Русия в тази ситуация реагира абсолютно правилно. Руският производител на ваксини предложи на Матович просто да развали договора и то без никакви санкции срещу Словакия. „Ако бях на негово място, би ми станало неприятно, че някой злоупотребява с животоспасяващото ми лекарство в политическа борба. Особено в момент, когато други 40 държави искат бързо да им доставят “Спутник-V “, каза самият Матович.

По-късно той увери, че ваксината „няма да отлети обратно до Русия и ще спаси човешки живот в Словакия“. Той подчерта, че Братислава е силна съставна част от Европейския съюз, но „не може да отхвърли защитата на хората с висококачествена ваксина, само защото е произведена в Русия“. „Аз не съм убиец“, каза ръководителят на правителството.

Той потвърди, че производителите на ваксини официално са предложили да отменят споразумението за доставка без санкции срещу Словакия. Премиерът отбеляза, че след доставянето на “Спутник-V” в Словакия започнаха „викове“ за „хибридна война“ и „геополитическо оръжие на Русия“. „И когато руснаците излязоха с предложение да върнем ваксината без санкции … незабавно мълчание. Гробовно”, допълни Матович.

В конфликта между дезертьора от паневропейския русофобски фронт Матович и десните либерални атлантици, самият Брюксел застана на страната на премиера. Така официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер заяви, че страните членки „имат пълно право от правна гледна точка да купуват ваксини от други доставчици“. Нещо повече, те дори не трябва да чакат одобрението на ваксината от Европейската агенция по лекарствата – достатъчно е просто да се използват специална процедура за спешни случаи, в рамките на която да се получи одобрението на ваксината от националния регулатор. Тоест от министерство на здравеопазването.

Защо изведнъж такава загриженост за населението, такъв прагматизъм? Вече писахме за това как Брюксел е недоволен от преките доставки на руската ваксина за страните от ЕС. Тези доставки разделят антируския фронт, създават образ на спасителя на Европа за Москва (отново!), Предотвратяват дискриминацията на руската ваксина чрез КОВИД-паспорти (които трябва да включват само западни ваксини, след като ЕС може да приеме закон съгласно които Шенгенската зона да могат я да посещават само онези, които са си инжектирали „правилните“ ваксини).

В същото време е очевидно, че словашкият прецедент ще бъде урок за другите източноевропейски страни – такава, в която поддръжниците на руските доставки на ваксини са или в малцинство, или все още не са в състояние да преодолеят бюрократичните и политическите трудности.

Пример за България, където Социалистическата партия (която има повече от четвърт от местата в парламента) настоява за доставката на руската ваксина. Или примерът с Чехия, където премиерът и президентът искат да купят “Спутник-V”.

Позицията на Брюксел може да се обясни много просто – безнадеждност. „Просто Европейският съюз няма друг избор, освен да го направи в условия, когато един след друг лидерите на държави действат, заобикаляйки го, уморени от чакане. И може би по някакъв начин Унгария и Словакия биха били подложени на натиск, но когато Австрия и Дания вече говорят за закупуване на “Спутник-V”, тогава ЕК няма друг избор освен да направи помирителни изявления. В крайна сметка това вече са страни донори от ЕС, където нивото на доходите на населението е по-високо от това в Германия “, обяснява Вадим Трухачов.

Както знаете, ако не можете да попречите на някакъв процес – не се намесвайте или дори по-добре – оглавете го. Това означава, че руската ваксина е успяла да преодолее както европейското обществено мнение, така и дори европейската бюрокрация.