Connect with us

СВЯТ

Наглата вещица пристигна с изгасени светлини като терорист, на$ра се и избяга. Китай веднага нанесе смъртоносен удар

Още с пристигането на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван във вторник вечерта, Китай беше готов с отговора си.

В бърза последователност куп правителствени и политически органи изстреляха изявления, осъждащи посещението и предупреждаващи за неговото “тежко въздействие” върху отношенията между САЩ и Китай, докато китайската армия заяви, че незабавно ще започне “въздушни и морски учения” и публикува план за сондажи около острова през следващите дни.

С тези думи анализаторите на американската телевизия Си Ен Ен коментираха предизвестеното бедствие, което предизвика визитата на третият в командната пирамида на американската администрация в Тайван.

Посещението на Пелоси – първото от високопоставен американски законодател от 25 години и част от по-голяма обиколка в Азия – беше възприето от Пекин като “голяма политическа провокация” и предизвикателство към суверенитета на Китай.

Управляващата Китайска комунистическа партия е заложила в доктрината си, че самоуправляващата се демокрация на Тайван е част от китайската територия, въпреки че никога не я е контролирала.

Пекин не загуби време, за да изрази ясно недоволството си, когато самолетът на американските военновъздушни сили, превозващ делегацията на Пелоси, кацна в Тайван във вторник вечерта, но реакцията му досега беше по-сдържана от някои от възможностите, издигнати от националистическите гласове в Китай от началото на седмицата насам, коментират американски анализатори.

Китайските въоръжени сили ще провеждат учения около Тайван и ще започнат поредица от “целенасочени военни операции за противодействие на ситуацията”, обяви в официално изявление командването на “Източния театър” към Министерството на отбраната на Китай.

Официална карта, показваща местоположението на някои от тези планирани учения – първоначално планирани да се провеждат от четвъртък до неделя – предполага, че те са по-близо до острова от предишните учения – и дори навлизат в териториалните води на Тайван. Според анализатори това показва, че те са ескалация от предишни заплахи, използвани от Пекин срещу Тайван.

Картата показва, че ученията ще обкръжат острова много по-плътно от предишни маневри – включително зоните за военни учения и зоните за падане на ракети по време на голяма криза в Тайванския проток от средата на 90-те години.

Тайванското министерство на отбраната определи обявените военноморски в маневри равносилен на “морска и въздушна блокада”, която би “застрашила международния воден път, предизвикала международния ред, подкопала статуквото на пролива и застрашила регионалната сигурност”.

И докато светът тръпне в очакване на реакциите на Пекин и Тайпе в близките дни, Нанси Пелоси продължи азиатската си обиколка невъзмутимо и както се казва “след мен и потоп”.

Което ни връща на официалната є биография като една от жените-пионери в американската политика.

Нанси Патриша Пелоси е родена на 26 март 1940 г. във влиятелната фамилия Д`Алесандро е американски политик Член е на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ като представител на Калифорния от 1987 г. Член на Демократическата партия, Пелоси е единствената жена, която е била председател на Камарата на представителите на САЩ. Преди да бъде избрана за Конгреса, тя председателства Калифорнийската демократическа партия от 1981 до 1983 г. Начело на своя 18-и мандат като лидер на щатската партийна организация, Пелоси е избрана за първи път в Конгреса на специални избори през 1987 г.

Пелоси ръководи демократите в Камарата на представителите от 2003 г. Тя е първата жена, водач на партия в Конгреса, и е била два пъти като лидер на малцинството в Камарата на представителите (2003-2007 г. и 2011-2019 г.) и като председател на Камарата на представителите (2007-2011 г. и от 2019 г. досега).

Демократите взеха контрола над Камарата на представителите на изборите през ноември 2018 г. и Пелоси пое длъжността председател. Множество комисии на Камарата на представителите започнаха разследвания на различни действия на действащият президент Доналд Тръмп и някои от членовете на кабинета му и поискаха или извикаха документи и информация от Белия дом и администрацията. През април 2019 г. Тръмп обеща да се противопостави на “всички” призовки от Камарата и да откаже да позволи на настоящи или бивши служители на администрацията да свидетелстват пред комисиите на Камарата.

Което бе последвано от загубените президентски избори през 2020 г., които доведоха Джо Байдън в Белия дом и последвалите бунтове от 6 януари 2021 г., когато хиляди крайно-десни американци щурмуваха сградата на Конгреса на САЩ.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА