Connect with us

БАНКЕРЪ

Тегленето на пари от банкомат става все по-скъпа услуга

Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми, при това на най-ползваните услуги.

От началото на септември Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат. Ако парите се теглят от AТМ-устройство на ДСК, таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. При теглене от банкомат на друга банка услугата струва 0,20% от изтеглената сума, но не по-малко от 1,50 лв. Досега таксите бяха фиксирани – 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати.

„Посочените промени на практика ще се отразят на стойността на прилаганата такса при теглене на суми от АТМ, както следва: над 200 лв. от АТМ на Банка ДСК и над 750 лв. от АТМ на други банки в България и чужбина“, уточняват от банката.

ДСК бе една от първите банки, които по време на извънредното положение миналата пролет заради ковид-пандемията увеличиха лимита за еднократно теглене на пари до 1000 лв. Идеята бе да се спести на хората по-често разкарване до банкоматите. Година и половина по-късно финансовата институция е отчела, че от този жест не печели достатъчно, затова и завишава таксата за по-големите суми.

Най-вероятно скоро и други финансови институции ще последват този пример. Само преди три-четири години тегленето на пари от банкомат бе безплатна услуга, дори и ако АТМ-устройството не е на банката издател на дебитната карта.

Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси, като тенденцията е делът на този начин на разплащане да се увеличава за сметка на тегленето на суми в брой от банкомат. Българинът обаче все още предпочита да изтегли заплатата си или други постъпления по картата си и така да разполага с наличните финансови средства.

Някои банки въвеждат и съвсем нови такси. Пощенска банка например е обявила, че 5 октомври вече ще таксува и съобщения по Viber за касови операции. Цената на тази услуга ще е 0.12 лв. за съобщение. Досега с подобна такса се облагаха само SMS-ите.

Освен това Пощенска въвежда такса и за откриване на сметка към взаимен фонд, плюс месечно обслужване от 2.50 лв. Пощенска е една от банките, които преустановиха откриването и поддържането на депозити, като за алтернатива на спестяванията на клиентите си предлагат именно взаимни фондове.

Радев обявява второто служебно правителство в четвъртък

Тогава президентът ще разпусне и Народното събрание

На 16 септември – четвъртък, президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание и същия ден ще назначи ново, второ за тази година, служебно правителство. Това съобщиха от прессекратариата на държавния глава.

Засега съставът на новия служебен кабинет не е известен, но най-вероятно някои от настоящите министри ще запазят постовете си.

Така насроченото за сряда пленарно заседание ще е последното за краткия, но изключително бурен живот на 46-ия парламент, който отново не успя да излъчи редовен кабинет.

Президентът на практика дава още един ден време за работа на парламента, което означава, че депутатите ще имат възможността да гласуват окончателно законодателните промени, с които се отнема от главния прокурор Иван Гешев Бюрото за защита на свидетели. Най-вероятно обаче няма да стигне време за приемането на друга законодателна поправка – закриването на специализираните съд и прокуратура, за което настояват от няколко парламентарни сили.

Третите парламентарни избори за 2021 г. пък ще се проведат на 14 ноември, заедно с изборите за президент и вицепрезидент.