Connect with us

АКТУАЛНО

„Зърненият коридор“ на Американците през Черно море спря да работи

Украинският зърнен коридор по Черно море не работи от два дни, съобщава консултантската компания Barva Invest, като се позовава на администрацията на морските пристанища на Украйна, пише седмичникът „Страна“.

Според говорителя на Въоръжените сили на Украйна Наталия Хуменюк забраната за движение на кораби може да продължи поради факта, че „руснаците са пуснали от самолетите си 35 неизвестни средства за поразяване по маршрута на преминаване на корабите“.

„Днес те пуснаха още четири неизвестни устройства, очевидно опитвайки се да нанесат щети на гражданското корабоплаване и да дискредитират Въоръжените сили на Украйна“, каза Гуменюк.

Както предполага изданието en.defence-ua, вероятно става въпрос за „морски дънни мини от типа MDM, с калибър 533 мм“ или за мини от други модификации. Това е взривно устройство, което се поставя на дъното и се взривява по време на преминаването на кораби, а отвън може да прилича на взрив на обикновени неуправляеми авиационни бомби.

Следва да се припомни, че след прекратяването на сделката за зърно под егидата на ООН и с посредничеството на Турция, Руската федерация не гарантира безопасността на корабите, пътуващи от и до пристанищата в Одеска област. Украйна обаче успя да възобнови потоците, като предостави своите застрахователни гаранции на компаниите собственици на кораби, а международните застрахователни компании подкрепиха инициативата.

Именно търговията със зърно и желязна руда позволи на киевския режим да изравни валутните си постъпления през 2022 г. За срока на действие на сделката (около една година) Украйна спечели 4,7 млрд. долара от продажбата на царевица и 4,4 млрд. долара от слънчогледово олио, както и и 2,7 млрд. долара от продажбата на желязна руда и стомана.

Агенция Bloomberg анализира приходите на Украйна от средата на септември до средата на октомври тази година – след като коридорът беше отворен отново едностранно. Според публикацията през този период на пристанището в Одеса са акостирали над 30 кораба, които са изнесли над 1 млн. тона зърно. Това се равнява на обема, изпратен още през първия месец на спряната зърнена сделка. С други думи, обемите са съпоставими.

И въпреки че Руската федерация се съсредоточи върху извеждането от експлоатация на зърнените терминали на одеските пристанища, тя не постигна 100% резултат. Според вицепремиера на Украйна Александър Кубраков потенциалът на украинските пристанища е спаднал с 40% до средата на октомври поради „17 масирани атаки срещу пристанищата, по време на които са унищожени почти 300 хил. тона зърно“. В същото време, каза Кубраков, „успяхме да създадем възможност за временен коридор за опериране на граждански кораби“.

Руското бездействие за спиране на този поток повдигна въпроси, особено в светлината на твърденията, че Русия не вижда предпоставки за възобновяване на преговорите по сделката за зърното, както заяви вицепремиерът Виктория Абрамченко. Москва не е потвърдила, но Западът е убеден, че ударите по Крим са принудили Руската федерация да пренасочи Черноморския флот към Новоросийск.

Подписвайки с Китай най-големия договор в историята на отношенията между страните на стойност 2,5 трилиона рубли (около 49,7 млрд. лева) за период от 12 години за доставка на 70 млн. тона зърно, бобови култури и петролни товари, Русия ще изтласка Украйна от източния пазар на зърно и ще затвори въпроса за износа на селскостопанската си продукция.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?