Connect with us

АКТУАЛНО

Геноцид: Израелски въздушен удар по болница в Газа, над 500 са загиналите

Израелскатa армия е изстреляла ракета по болница „Ал Ахли“ в град Газа, където стотици цивилни са търсели медицинско лечение и подслон в този момент.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 500 жертви са загинали при въздушната атака в болница. Училище, управлявано от ООН, в което живеят бежанци, също е ударено, съобщи Al Jazeera English.

Генералният директор на Световната здравна организация осъди смъртоносната атака срещу болницата в Газа.

В публикация в X (по-рано Twitter) Тедрос Аданом Гебрейесус призова за „незабавна защита на цивилните“ и за отмяна на „заповедите за евакуация“ на Израел.

Небал Фарсах, представител на Палестинското общество на Червения полумесец, заяви пред Al Jazeera English, че много от тези, които са се събрали в болницата „Ал-Ахли“ в град Газа, са се вслушали в израелското искане за евакуация, но не са можели да пътуват на юг.

„Много хора се питат защо тази цифра е толкова висока. Защото това са палестинци, потърсили убежище пред болницата. Смятаха, че ще са на по-сигурно място пред болница. Но това не е така в Газа, това не е така в Палестина“, каза Небал Фарсах.

„Тези, които бяха пред болницата, бяха принудени да напуснат домовете си по силата на заповедта за евакуация. Те дори не могат да си позволят да се евакуират на юг. Има пълно унищожаване на инфраструктурата и транспорта“, каза тя. „Те са принудени да се евакуират под непрекъсната бомбардировка. Единственото налично убежище е болницата, така че те мислеха, че ще бъдат на сигурно място.“

„Това е геноцид. Това е военно престъпление“, каза тя.

Говорителят на изралеската армия коментира, че „инцидентът се проверява“, цитиран от TRT World.

По-късно израелската армия излезе с версията, че това е дефектирала ракета на палестинската организация „Ислямски джихад“ и че Газа се е самобомбардирала.

Палестинската делегация в ООН обаче на брифинг в Ню Йорк припомни, че от няколко дни Израел предупреждава, че ще бомбардира болници и настоява за евакуация. Лекарите в Газа отговориха, че няма да зарежат пациентите си, сред които и много деца, и не се евакуираха от лечебните заведения. Това не е първата бомбардирана болница в Ивицата. Миналата седмица Израел бомбардира и онкоболница, както и Международната очна клиника.

Зам.-медийният съветник на Нетаняху първоначално публикува в социалната мрежа X/Twitter съобщениe, че Израел е бомбардирал терористи от „Хамас“ в болницата, а после изтри публикацията си.

Междувременно израелското външно министерство публикува видео, твърдейки, че това е дефектиралата ракета на палестинците, която се отклонява от курса си и пада върху болницата. След като потребителите в X/Twitter забелязаха, че това е старо видео от 2022 г., публикацията беше изтрита.

Други потребители изтъкнаха, че на видеото, публикувано от зам.-медийния съветник на Нетаняху, се вижда, че в Газа има осветление, докато в момента електричеството в Ивицата е спряно, следователно това е старо видео.

Захер Сахлул, президент на базираната в САЩ хуманитарна организация MedGlobal, нарече израелския удар с масови жертви срещу арабската болница „Ал Ахли“ „най-лошата атака срещу медицинско заведение през 21 век“.

„Бомбардирането на болници е в разрез с международното право. Това е военно престъпление. Това подкопава медицинския неутралитет и 150-годишната Женевска конвенции и лишава затруднената местна палестинска общност от достъп до здравеопазване“, каза Сахлул.

„Това изпраща посланието, че никъде не е безопасно, дори вътре в болница“, каза той.