Connect with us

ЗАКОН

“Какво е правила прокуратурата всички тези години?” Фирмата на Гебрев отрече твърдения на разследващите

Боеприпасите в склад на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО в село Ловнидол, взривен при инцидент на 12 ноември 2011 г., не са били “предназначени за където и да било за износ, в това число за Грузия”.

Не е вярно, че при една от експлозиите в базата на ВМЗ “Сопот” през 2015 г. е имало продукция на ЕМКО.

Това се казва в официална позиция на компанията на Гебрев, оповестена няколко часа, след като главният прокурор Иван Гешев и говорителката му Сийка Милева обявиха, че България разследва руска връзка между отравянето на Гебрев, взривове в Чехия и четири “сходни” експлозии в България.

За пръв път ръководството на българската прокуратурата потвърди официално, че има доказателства, че руското военно разузнаване, известно като ГРУ, стои зад взривовете във военни складове в Чехия през 2014 г., отравянето на Гебрев през 2015 г. и четири “сходни” инцидента в оръжейни складове и заводи в България между 2011 и 2020 г.

По време на изявлението на прокуратурата беше споменато единствено името на Емилиян Гебрев и на никой друг оръжеен производител или търговец, чиято собственост е била унищожена при въпросните взривове на българска територия.

Сийка Милева каза, че негова продукция, предназначена за Министерството на отбраната на Грузия, е била унищожена при взрив през 2011 г., а при една от експлозиите в базата на ВМЗ “Сопот” до село Иганово през 2015 г. също са пострадали боеприпаси, собственост на Гебрев.