Connect with us

ЗАКОН

Съдиите номинираха с безпрецедентна подкрепа кандидатурата на Галина Захарова

Ще успеят ли съдиите от Върховния касационен съд да постигнат нещо невиждано досега – да накарат напълно компрометирания Висш съдебен съвет да избере за председател на най-важния съд в страната кандидатка, която няма нищо общо със статуквото и вече се е доказала като смел и свободомислещ защитник на правото?

„Шах и мат. Само с един ход във вторник съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) поставиха мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) без резервен ход по най-съществения въпрос от дневния им ред до края на мандата.

Пленумът на ВКС единодушно издигна своя кандидатура за следващ председател на съда. Това е сегашният зам.-председател на ВКС и шеф на Наказателната колегия на съда Галина Захарова, съдия с огромен авторитет и впечатляваща професионална биография, която много трудно може да бъде пренебрегната от ВСС. Това е поредната случка през последните дни, която показва, че в съдебната система въпреки безобразията през последните години има силни съпротивителни сили.

Актуалната интрига в момента е дали ВСС, който избра Гешев, може да избере Захарова. Първата част от развръзката ще стане ясна до седмица, тъй като на 28 октомври е последното заседание на пленума, на което могат да предлагат номинации и за други кандидати, различни от Захарова.

Възможно е, разбира се, във ВСС да не се внася алтернативна кандидатура, а на заседанието на 14 януари Захарова да не получи необходимите 17 гласа, за да бъде избрана. Или пък ВСС да стигне до катарзис и да гласува за избор на Захарова. При ясното съгласие, че ВСС няма да почерпи актив от избора на Захарова, а Захарова няма да претърпи негативи дори да бъде избрана от този ВСС.

Дали членовете на съвета имат инстинкт за самосъхранение е любопитен въпрос. Но по-важното в тази история е, че системата показа, че има съпротивителни сили и достойни хора, които да я преизградят.“