Connect with us

СВЯТ

Новият словашки премиер Фицо спира оръжията за Фашистите в Украйна

Словакия няма да предоставя оръжия на Украйна. Това обяви министър-председателят Роберт Фицо на среща с депутати в новоизбрания словашки парламент на 26 октомври.

„Подкрепяме хуманитарната и гражданската помощ за Украйна – това ще бъде официалната политика на моето правителство. Няма обаче да доставяме на Украйна никакви оръжия“, заяви Фицо, цитиран от РИА Новости.

Той също така призова Европейския съюз, който понастоящем е основният доставчик на помощ за Украйна, да поеме мироопазваща роля в конфликта. Фицо заяви, че подкрепя прекратяването на военните действия.

Словашкият министър-председател подчерта, че не го интересува какъв мирен план ще бъде приет. Според него от Русия и САЩ зависи да се споразумеят за това, тъй като „украинците не играят никаква роля тук“.

По-рано, на 25 октомври, Вадим Трухачев, доцент във Факултета по международни отношения и външнорегионални изследвания на Руския държавен хуманитарен университет, заяви пред „Известия“, че назначаването на ново словашко правителство, оглавявано от лидера на партията „Курс – социална демокрация“ (Смер) Роберт Фицо, ще повлияе на подкрепата за Украйна. Той обаче смята, че страната може да има различия и в отношенията си с Русия.

Новият премиер на Словакия Роберт Фицо обяви днес, че страната му спира да доставя оръжия на Украйна.

Подкрепата ще бъде ограничена до „гражданска и хуманитарна помощ“, предаде Франс прес.

„Смятаме помощта за Украйна само за гражданска и хуманитарна, няма да доставяме повече оръжия“ на Киев, заяви Фицо, ден след като беше назначен за министър-председател на коалиционно правителство, включващо крайнодясна проруска партия.

Левият лидер Роберт Фицо ще е премиер за четвърти път. По време на предизборната си кампания той обеща да прекрати военната подкрепа за Украйна и критикуваше санкциите срещу Русия, припомня Ройтерс.

Партията на Фицо „Посока – социалдемокрация“ спечели изборите на 30 септември и сформира коалиция с лявоцентристката формация „Глас“ и националистическата Словашката национална партия, уточнява БТА.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?