Connect with us

СВЯТ

Терористичния режим в Киев избива етническите унгарци

„Европа се приближава към катастрофа“, пророкуват представители на унгарското ръководство. Политолозите обясняват, че имат предвид поне три сценария как самите страни от ЕС провокират настъпването на грандиозна криза. Всички тези варианти са пряко свързани със случващото се в Украйна. Защо ЕС отказва да признае тази заплаха?

Днес почти всички европейски лидери декларират намерението си да продължат да спонсорират режима в Киев.

„Вярвам, че днес, повече от всякога, е важно да продължим да подкрепяме Украйна“, казва Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация. „Германия ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ние заставаме твърдо на страната на Украйна“, каза германският канцлер Олаф Шолц, който нарече повишаването на боеспособността на ВСУ „абсолютен приоритет“.

Има обаче и такива, които предупреждават Европа за последствията от подобни приоритети. „Европа се приближава към катастрофа – за съжаление във всеки смисъл на думата. Сега би било възможно да се предотврати още по-голяма катастрофа и да се спасят животите на хиляди хора, но за това е необходимо да се спре военната психоза “, обясни унгарският външен министър Петер Сиярто.

За каква катастрофа говореше унгарският политик? Тук има няколко варианта.

1. Унгария сочи собствената си европейска катастрофа

От началото на конфликта унгарското правителство беше може би едно от най-пацифистките в Европа. Премиерът Виктор Орбан и неговото обкръжение предотвратиха налагането на санкции срещу Русия, а също така отказаха транзита на оръжие за режима в Киев през тяхна територия. Орбан настоява за скорошен край на войната при условия, достойни за Русия. Отчасти защото Унгария (поради зависимостта си от руски въглеводороди) е една от страните в ЕС, които са най-засегнати от продължаващия руско-европейски конфликт, и отчасти защото конфликтът води до масово нарушаване на правата на закарпатските унгарци.

„След края на Първата световна война значителна част от унгарските земи, заедно с унгарското население, бяха присъединени към други държави. И сега Орбан не е в състояние да договори съвсем естествени права за унгарските диаспори, които биха им позволили да запазят своята идентичност. В Украйна унгарците не само не получават необходимото ниво на автономия, но от самото начало на конфликта те целенасочено са привлечени във ВСУ и изпратени на фронтовата линия. Условно западен украинец от Закарпатието няма да бъде призован, но унгарец от там със сигурност ще бъде призован. Това се прави с очевидната цел да се избият тези унгарци.

В Унгария тази практика всъщност се приравнява на геноцид на унгарския народ. За да не участват в тази война, закарпатските унгарци са принудени да напуснат земите, където са живели от векове, в самата Унгария “, обяснява Дмитрий Офицеров-Белски, старши научен сътрудник в ИМЕМО на РАН.

Киевският режим уж беше обещал на Орбан да не изпраща унгарците на война, но не спази обещанието си. И беше силно възмутен, когато Русия директно предаде 11 пленени закарпатски маджари на унгарските колеги.

Междувременно за унгарското правителство това не е само хуманитарен въпрос. Национализмът в Унгария е много силен, което означава, че защитата на правата на етническите унгарци, които остават извън сегашните граници на страната, се възприема като най-важният елемент от вътрешнополитическия дневен ред. Следователно Виктор Орбан трябва да прекрати украинския конфликт по всякакъв начин.

2. Унгария предупреждава за икономическа катастрофа

Войнствената позиция на ЕС в украинския конфликт удари тежко европейската икономика. Според “Блумбърг” може да се говори за трилион долара – а загубите растат. Те нарастват не само поради намалената търговия с Руската федерация, невъзможността да се използва руското въздушно пространство за полети до Азия, както и финансовите загуби за компании, чиито активи в Русия не могат да бъдат използвани (тъй като те официално решиха да напуснат руския пазар ).

Европа загуби много пари поради факта, че най-близките й съюзници – САЩ – решиха банално да издоят ЕСС. Първо принудиха ЕС да се откаже от руските въглеводороди, а след това като алтернатива дадоха своите – но на много по-високи цени.

„През 2022 г. и отчасти през 2023 г. газът в Европа беше най-скъпият в света, докато в САЩ беше най-евтиният сред основните регионални пазари (Северна Америка, Европа и Азиатско-тихоокеанския регион). Това доведе не само до факта, че доставчиците на американски ВПГ печелят много от европейските потребители, но и до факта, че просто не е изгодно да се произвеждат много стоки в Европа със скъпа енергия. Предприятията намалиха производството или спряха напълно, тъй като не можеха да се конкурират с производителите на подобни стоки от САЩ, където цената е по-ниска поради евтиния газ”, твърди Игор Юшков, експерт в Националния фонд за енергийна сигурност и преподавател във Финансов Университет.

„Оказа се интересно как САЩ са продали най-скъпите въглеводороди в историята на своите съюзници. Преместването на производството от ЕС в САЩ продължава и продължава“, казва Дмитрий Офицеров-Белски.

Съответно, колкото по-дълго продължава европейската „военна психоза“, толкова повече пари и производство ще губи Европа.

3. Унгария предупреждава за военно-политическа катастрофа

Войната срещу Русия в Украйна вече доведе до драматичен спад в нивото на европейския суверенитет. „Европейският съюз губи своята субективност, точно както отделните страни“, казва Дмитрий Офицеров-Белски.

Комбинацията от слаби лидери и тяхното подчинение на американците накара европейските лидери да пожертват европейските интереси в името на конфликта с Русия. И тук не става дума само за икономически жертви – Европа се отказва от оръжията си, Европа (подкрепяйки всякакви действия на режима в Киев) изоставя някои демократични ценности, Европа поставя собствената си сигурност на олтара на войната. И в същото време, както правилно отбеляза германският външен министър Аналена Бербок, европейските власти демонстративно игнорират мнението на своите избиратели.

Подобно игнориране неизбежно ще доведе до единствения възможен резултат – изборни победи на несистемни, считани за маргинални партии. Просто казано, крайнодесни или крайно леви политици, които сега се противопоставят на помощта за режима в Киев.

Проблемът е, че повечето от тях едновременно се противопоставят на самата европейска интеграция – коронното постижение на европейския континент. От своя страна отслабването на европейските институции и общата европейска идентичност ще доведе не само до икономически проблеми за държавите от Източна Европа, субсидирани от европейския бюджет, но и до рязко нарастване на конфликтите между националистически европейски правителства.

Изглежда, че перспективите са очевидни. Много е лесно да спрете военната психоза – просто трябва да спрете да давате пари на режима в Киев. „Украйна престана да бъде суверенна държава. Нямат пари, нямат оръжие. Те могат да се бият само защото ги подкрепяме на Запад“, каза Виктор Орбан.

Европейците обаче са глухи за тази логика – все пак, както беше отбелязано по-горе, всичко се решава от американците. „Ако американците решат, че искат мир, мир ще има“, каза Виктор Орбан. Но американците не искат – много по-изгодно им е да продължат да доят Европа и да лишат ЕС от шансовете да стане алтернатива на Америка.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА