Connect with us

ВОЙНА

Sky News Arabia: Военни от Буркина Фасо влязоха в Нигер, за да я пазят

Няколко военни части от въоръжените сили на Буркина Фасо пристигнаха в Нигер. Това съобщи телевизионният канал Sky News Arabia.

Той не дава информация за броя на военнослужещите. На 31 август правителството на Буркина Фасо одобри законопроекта за изпращане на военен контингент на страната в Нигер с цел предотвратяване на тероризма.

Това изявление дойде в края на посещението на външния министър на Буркина Фасо Оливия Румба и нейния малийски колега Абдала Диоп в Ниамей, където бяха приети от новия първи човек на страната, генерал Абдеррахман Киани.

В края на посещението помощник-генералният секретар на нигерийското министерство на външните работи Омар Ибрахим Сиди прочете изявление, в което цитира двамата министри, които „приветстват“ заповедите, издадени от Ниамей, и „разрешават на силите за отбрана и сигурност в Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер в случай на агресия“.

Буркина Фасо и Мали, които, подобно на Нигер, са изправени пред повтарящо се джихадистко насилие, също са ръководени от офицери, завзели властта със сила между 2020 и 2022 г.

На 26 юли група военни от президентската гвардия на Нигер се разбунтуваха и обявиха свалянето на президента Мохамед Базум от власт. Създаден е Национален съвет за спасение на родината, оглавяван от генерал Абдурахман Тчиани, който управлява страната. Лидерите на Икономическата общност на западноафриканските държави наложиха строги санкции на Нигер и поискаха от бунтовниците да освободят Базум, като заплашиха да използват сила.

В края на юли властите в Буркина Фасо и Мали заявиха в съвместно комюнике, че възнамеряват да разглеждат всяка военна намеса в Нигер като обявяване на война срещу тях. Те обещаха да „предприемат мерки за самозащита в подкрепа на въоръжените сили и народа на Нигер“.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА