Connect with us

ВОЙНА

Доказано: Светът върви към война

Дали настоящата турбуленция ще се развие в пълномащабен сблъсък на сили е въпрос, който занимава днес всички. Науката вярва, че не можем да избегнем световна война. И това не са някакви анекдотични „британски учени“.

Руският учен Пьотр Турчин, дългогодишен жител на Съединените щати, стана известен през 2010 г., когато предсказа в статия в списание “Нейчър”, че през 2020 г. Америка и Великобритания ще се потопят в хаос – системата на управление ще се срине, и хората ще се избиват по улиците. Наистина, все едно е предвидил всичко.

Новата книга на Турчин се казва красноречиво: „Последните времена: елити, контраелити и пътят към политическия разпад“. Авторът, биолог по образование, работи в най-любопитната област на клиодинамиката – това е моделирането на исторически процеси с математически методи. След като сте уловили тенденцията, можете да изчислите накъде ще се движи тя през следващите години. Играчите на борсата също се опитват грубо да симулират ситуации на пазара.

В „Последните времена” Турчин търси закономерности в процеса на разпадането на империите. Какво се случва в една велика държава, когато центробежните сили в нея се ускорят и единната огромна държава започне да се разпада по шевовете?

Според автора първопричината за краха е неуморната алчност на елитите. Стабилна империя съществува, докато икономическият механизъм осигурява богатство и просперитет на абсолютното мнозинство от населението – от скромните селяни и занаятчии до свръхбогатите.

В един момент обаче властовите елити – финансовият и военният – не издържат на изкушението и започват да ограбват собственото си население. „Това е железният закон на олигархията“, казва Турчин в интервю. „Хората на власт започват да използват властта за егоистични цели. Те преструктурират икономиката, така че тя да започне да работи в полза на богатите за сметка на бедните. Наричам това изсмукване на богатството”, допълва той.

По-нататък е ясно: независимо дали е Древен Рим или Руската империя, пропастта между бедни и богати започва да расте, в страната се появяват милиони недоволни граждани, след това има спонтанни бунтове, неуспешни (защото армията не иска да се бори за несправедлива система) войни и разпадането на империята. Всичко е като по часовник.

Американски журналисти питат Турчин за Америка: кога ще свърши? Той казва, че помпата за богатство се е задействала в страната в края на 70-те години. Заради ордите от мигранти беше възможно да се подбие пазарът на труда, а минималната заплата не се е променила оттогава. Низшите класи не можеха повече да се измъкнат от бедността поколения наред, социалните асансьори спряха. Но междувременно богатството на елитите се умножи поради финансови спекулации и сега пропастта между бедни и богати стана просто неизмерима.;

Социалните вълнения от последните години не са добър сигнал. Турчин смята, че само пълно преструктуриране на икономиката по линията на „Новия курс“ на Рузвелт може да спаси Америка от колапс, но засега никой не прави това.

Всеки читател е свободен да приложи този алгоритъм за разпадане на държавата в собствената си страна. С просто око се вижда, че същите процеси протичат с малко закъснение и в Европейския съюз. Имаме под ръка ярък пример за разпадането на бившата Украинска СССР, където олигарсите съсипаха страната за няколко години и предадоха останките й под контрола на задгранични господари. Сега се опитваме да я спасим буквално парче по парче.

Крахът на империите е съпътстван от световни войни, така че мрачното заглавие на книгата на Турчин съвсем не е случайно. Наистина, всички ние можем да чакаме „последните времена“.

В това американският милиардер неочаквано се съгласява с руския учен. Рей Далио е един от най-известните инвеститори в света. Доказателството, че той е добре запознат с тенденциите, са неговите собствени 19 милиарда долара, плюс стотиците милиарди, които хората са му поверили в неговия хедж-фонд. Между другото, той успя да спечели пари дори по време на Голямата рецесия от 2008 г.

Далио публикува статия в “Тайм”, озаглавена „Защо светът е на ръба на голям хаос?“. Тя също е до голяма степен историческа. „Аз съм глобален инвеститор и в продължение на петдесет години видях различни събития и цикли от събития, които ме накараха да мисля за необходимостта от изучаване на историята, за да разбера какво ще да се случи след това”, пише той.

Изучавайки тенденциите от древен Китай до наши дни, Далио забелязва три характерни факта. Никога в света не е имало толкова много дългове, колкото днес, с изключение на периода от 1930 до 1945 г. Оттогава светът никога не е виждал такава пропаст между богати и бедни. И никога оттогава конфликтите между водещите сили не са били толкова остри.

Далио смята, че съвпадението на тези три фактора в човешката история неизбежно води до световна война и последващото преструктуриране на целия световен ред. За близкото бъдеще неговите прогнози са следните: до година и половина САЩ ще се изправят пред мощна финансова криза, подобна на Великата депресия, пълноценна гражданска война по време на президентските избори, както и военна конфронтация с Китай.

Интересното е, че рецептата, която Далио предлага, е в много отношения подобна на идеите на Турчин – да спре източването на богатството от масите и да реформира капитализма. Въпреки това, подобно на историка, той не вярва особено във възможността за тези промени.

Обективните данни – икономика, история, математически анализ – изглежда са се съгласили: нашият свят отива към голяма война. Ще успее ли човечеството да се отклони от този пагубен път?

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА