Connect with us

ВОЙНА

Украинските власти нарекоха енергийната ситуация в страната критична

Украинските власти нарекоха енергийната ситуация в страната критична, написа в канала си в Telegram заместник-началникът на кабинета на Зеленски Кирило Тимошенко.

Според него най-много удари са регистрирани в центъра и северната част на страната. В Киев ситуацията е изключително тежка, каза Тимошенко. Той добави, че в украинската столица се въвеждат графици за аварийно спиране.

„Укренерго е принудена да започне аварийни прекъсвания, за да балансира електроенергийната система и да избегне повреди на оборудването. Графиците за спиране на стабилизирането все още не са в сила“.

Във вторник, 15 ноември, в цяла Украйна беше обявена мащабна въздушна тревога. Няколко експлозии избухнаха в Киев. Енергийният холдинг ДТЕК съобщи за аварийни прекъсвания на тока в украинската столица.

Има съобщения и за атаки срещу Кривой Рог, Днепропетровска област, град Ковел, Волинска област. Подобна е ситуацията в Ивано-Франковск, в Сумска, Одеска, Черкаска и Хмелницка области. Важен инфраструктурен обект е бил ударен във Виница, съобщиха местните власти Експлозии е имало и в контролирания от Украйна град Запорожие.

https://www.youtube.com/watch?v=_DvLVHGKDWo

Властите в Харков съобщиха за удар по критично инфраструктурно съоръжение в града, имало е и проблеми с електрозахранването. Временно е спряно движението по линиите на метрото в Харков, съобщиха от пресслужбата на метрото.

Освен това експлозията е избухнала в критично инфраструктурно съоръжение в Ровно, част от града е без ток, съобщиха градските власти. Житомир остана напълно без електричество, водоснабдяването беше спряно в част от града. Според властите на Лвов градът е частично обезточен. В Сумска област са регистрирани аварийни прекъсвания на електрозахранването.

Кои градове и региони на Украйна бяха ударени – в инфографиката на aif.ru.