Connect with us

СКАНДАЛ

Говори адвокатът, върнал Кирил Добрев и Паргов в пленума на БСП

Албина Томова не просто спечели делото срещу Корнелия Нинова, а се изправя срещу нея на изборите в Благоевград

Двоен изборен удар може да понесе шефката на БСП Корнелия Нинова на 2 април, силно притеснени са придворните й в партията. А причината за сгъстяването на облаците над нея се корени в бурята, носена от двамата водачи на „ЛЕВИЦАТА!“, срещу които тя се изправя в Благоевград и лидерския 25-и МИР в столицата. Оказва се, че левият съюз е избрал да влети в първите си избори не просто със силни фигури, а с истински гамбит в лицето на… осъдителката на Нинова, разкриват наши източници.

Lupa.bg се свърза с първата в кандидатдепутстката листа на „ЛЕВИЦАТА!“ в 1 МИР – адвокат Албина Томова, която води делото на Калоян Паргов и Кирил Добрев срещу „Позитано“ 20 миналата година, когато противоуставно бяха изключени от състава на Националния съвет.

Тъкмо Томова сезира Върховния касационен съд и изведе делото докрай, с което висшите магистрати постановиха без право на обжалване – Паргов и Добрев са напълно легитимни членове на пленума.

И въпреки че на последния бузлуджански събор съратниците на Нинова твърдяха, че решението на Софийския градски съд е напълно легитимно и няма как да се оспорва, „Позитано“ 20 се сблъска с абсолютен прецедент в лицето на окончателното становище на ВКС.

„СГС не беше съобразил обстоятелства като това, че двамата са изключени противоуставно – на неприсъствено заседание, че не им е дадена възможност да изложат техни становища, че решението на пленума тогава е взето без мотиви и без основание“, обяснява адв. Томова. И разкрива, че в мига, в който магистратите от ВКС са се заровили по-детайлно в казуса, той се е избистрил и съдебният състав е бил категоричен, заедно с прокурора по делото – и на Паргов, и Кирил Добрев са нарушени правата в партията.

Въпреки всичко това обаче Нинова отказва да изпълни решението на ВКС и продължава да не допуска нито единия, нито другия до гласуванията на Националния съвет.

Затова и има жалба, подадена срещу нея в прокуратурата, по която и в настоящия момент тече проверка.

А самата соцпредседателка вече се е сдобила с глоба в началото на годината – за неявяване по призовката на държавното обвинение и отказа й да предостави изисканите от прокуратурата доказателствени материали. Нинова се е бръкнала с 2 бона по въпросното наказание.

В същото време над главата й се е надигнала нова вълна съдебни искове – заради 14-мата изключени на заседанието на конгреса през февруари. Куриозното – сред тях отново е и Кирил Добрев. Според адв. Томова се чака заявлението й до съда за отписването им, след което ще започне и пороят от дела.

Водачът на „ЛЕВИЦАТА!’ в Благоевград е готов на дебат с председателката на Столетницата. Но по думите й желание за разговор между опонентки в подобен формат засега поне не е демонстрирано. Иначе, казва адв. Томова:

„С най-голямо удоволствие бих я попитала – като как се мисли, че може да се изживява като един от стожерите на съдебната реформа, след като не спазва и не се съобразява с решенията на съда и не уважава призовките, връчени й от прокуратурата?“.

В 25-и МИР ситуацията за Корнелия не била никак по-различна. Там срещу нея от новото ляво обединение, начело с Мая Манолова, Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Кадиев, пък ребром то прати известната психиатърка Цветеслава Гълъбова.

Любопитната подробност е, че д-р Гълъбова, макар и непознато за активната политика досега лице, всъщност има зад себе си гласовете на радевистите.

Именно тя бе от основните фактори в Инициативния комитет по издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на „Дондуков“ 2. При това в момент, когато Нинова бе подела пореден рунд от боксовия мач на „Позитано“ 20 срещу държавния глава, напомнят запознати.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ