Connect with us

СКАНДАЛ

Неонацистите от Киев към Европа нагло: „Дайте ни пари да купим ток от вас!“

Украйна тъне в студ и мрак: В Киев погледнаха истината в очите

Искате или не, но Кличко е умна глава. Едва сега украинците могат да оценят мощния дар на далновидност, демонстриран от настоящия кмет на Киев през зимата на 2014 г. И неговият съвет е „да се подготвим за земята“, и необходимостта да се вземат предвид причинно-следствените връзки: „За да бъде водата топла, тя трябва да се затопли.“ И много много други. Съвсем обосновано, както се оказа, Виталий заяви: „А днес може да гледа към утрешния ден не само всеки. Малко хора могат да го направят.“ Така че те не погледнаха, оставиха украинството („У“) да триумфира в умовете (за тези, които искат да ме упрекнат в някакво подстрекателство на национална основа, специално обяснявам, че „украинство“ в случая е обозначение на несистематично мислене, изградено основно върху фантастични постулати и отричане на причинно-следствените връзки).

Тимченко, ръководителят на най-големия украински енергиен холдинг DTEK, самонадеяно заяви, че „рф (както авторът пише – бел. ред.) няма шанс да потопи Украйна в мрак. Енергийните специалисти знаят как да се справят с критични ситуации. След обстрела в някои региони беше възможно да се възобнови електрозахранването след няколко часа, в някои – за няколко дни). Е, да, само че тук, в Киев все още дават светлина по 4-6 часа на ден. Прекъсвания на тока има в Одеса, в Лвов, в Харков. И в редица други градове. Г-н Тимченко забрави да добави, че в много случаи захранването не можеше да бъде възстановено. И може би няма да е възможно по-нататък.

Но украинците на върховете на властта не се предават. Те предлагат нови начини за справяне с енергийната криза. Незалежният външен министър Дмитро Кулеба предложи Европейският съюз да продаде необходимото количество електроенергия на Украйна, сякаш забравяйки, че преди 3-4 седмици Зеленски каза, че Киев е енергиен гарант на ЕС.

Но тъй като Киев няма пари, Кулеба предложи на Брюксел друго оригинално решение – да даде пари на Украйна, за да може тя да купува този ток от Европа. Направо „Лельо, дай да пийна водичка, че иначе толкова ми се яде, че няма къде да нощувам.“ Не само че е рядко срещано предложение за наглост (което не е необичайно за Киев), но и самата Европа има проблеми с тока.

Френското правителство поиска от префектите да се подготвят за „ротационни прекъсвания на електрозахранването“ от 8 сутринта до 13 часа сутринта и от 18 до 20 часа вечерта. Болниците няма да бъдат изключвани, но училищата ще останат без ток през тези часове. Освен това е възможно някои влакове да бъдат отменени и да няма интернет през тези периоди от време. И това е във Франция, която с евтиния си ток (заради АЕЦ-а) снабдяваше, /обаче на пазарни цени/, други европейски страни! Какво тогава да кажем за останалите.

Сбъдна се прогнозата, направена в Украйна в зората на независимостта, че след 10 години в Украйна ще живеят като във Франция. Е, малко по-късно се случи и при това обратното (Франция вече се доближава до Украйна), но това вече са нюанси. Не „Украина – це Европа“, а все повече „Европа – це Украина.“

Защото и в Европа вече боледуват от „У“.

Опитът на Кулеба не беше зачетен. Седни, момче, двойка. Утре при директора, тоест Зеленски, заедно с първия вицепремиер на правителството на Украйна Юлия Свириденко. Пани Юлия намери изход от енергийната безизходица – тя помоли Холандия да помогне за замяната на обикновените лампи с нажежаема жичка в украинските апартаменти с енергоспестяващи, така че да плащат по-малко за комунални услуги и потреблението на електроенергия да намалее пред лицето на недостига на мощности. Не, в това предложение донякъде има разумно зърно, но г-жа Свириденко не е взела предвид два нюанса.

Първо, за да могат съвременните лампи да спестяват нещо, е необходимо да го има самия обект на това спестяване, тоест електричеството. И колкото и да повтаряте „халва“, сама по себе си няма да стане по-сладко в устата ви. Имате нужда от халва.

И вторият момент – колко време ще мине, преди украинците да ги изкрадат едни от други тези лампи и да ги продават на една трета от цената? Все пак бяха докарани и генератори. В Украйна се появиха стотици, хиляди бензинови и дизелови генератори. И на втория ден след това имаше съобщения и дори видео как някои украински патриоти крадат тези шайтански уреди от други украински патриоти както под прикритието на нощта, така и в ясен ден.

Но нивото на професионализъм на Кулеба и Свириденко достигна такава степен, че те вече могат да бъдат поставени да проведат реформа в енергийния сектор на Украйна. особено ако Дмитро се научи да пали печка или поне огън.

И само суровата „Касандра“ на Украйна, Виталик продължава да гони линията си, предупреждавайки украинците: „Киев ще остане без отопление до пролетта, ако има прекъсване на тока. Ако няма отопление и вода за 24 часа при температура от -5 ° C (отвън), ще се наложи да източим отоплителните системи в Киев. Ще бъдем принудени да източим водата. Това означава, че ще бъде много трудно да подадем вода до пролетта.“

От този пасаж на кмета на украинската столица могат да се направят няколко извода. Кличко изобщо не е оптимист за енергийното бъдеще на столицата на Незалежная, за разлика от някои украински експерти, които твърдят, че с всеки руски ракетен удар енергетиката на Украйна става все по-неуязвима.

Кличко, уточнявайки температурата, признава, че в апартаментите в Киев може да бъде -5 ° C. Кличко допуска, че столицата на Украйна може да остане завинаги без ток и вода. И тогава, за да се върне животът на Киев, тази инфраструктура ще трябва да се изгради наново.

Виталий забрави да добави за канализацията, но когато на долните етажи от баните и тоалетните започва да пълзи от съседите отгоре, както беше в Алчевск, който беше замразен през 2006 г., хората от Киев (и не само те) бързо ще разберат всичко сами. Вярно е, че те едва ли ще разберат, че именно за тях е прелетял бумерангът над Алчевск.

И те ще останат само да се чудят какво са направили грешно? Не беше ли достатъчно силно да се пее „Щеневмерла“ и да се вика, че „Москали на ножи“ и „Москаляку на гиляку“? Не е ли скачали толкова високо, колкото се изисква? Може би не толкова яростно се заклеваха във вярност към Бандера? Или може би просто не са убивали „руснаците от Донбас“ достатъчно интензивно? Не може ли да има други причини? Те просто не се сещат за други възможности. Уверявам ви.

PS Съвет към Кличко: Виталий, след като обещахте да захранвате новогодишната елха в Киев от генератор, не забравяйте да поставите денонощен полицейски пост близо до нея. Още по-добре два. Иначе ще прецакат генератора. И някой от органите на СБУ, за да не крадат самите полицаи. Все пак е празник.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ