Connect with us

ПОЛИТИКА

Шефът на германското външно министерство получи орден „Срещу бруталната сериозност“

Ръководителят на германския Ausministerium Аналена Бърбок беше помолена да не говори много и да не се шегува с канцлера Олаф Шолц. На 4 февруари вечерта Карнавалната асоциация в Аахен награди министъра на външните работи на Федерална република Германия с орден „Срещу бруталната сериозност“. Носителят на този орден също незабавно става рицар.

Бърбок призна, че предупрежденията да внимава с изявленията й са били отправени към нея от околните.

„Но не можеш да кажеш твърде много, когато не казваш нищо. И очевидно другите могат да го направят по-добре от мен“, призна шефът на германската дипломация.

Освен това тя добави, че иска да дойде на церемонията по награждаването облечена като леопард. Това би било много уместно, тъй като от няколко месеца в Германия се водят оживени дискусии около доставката на танкове Leopard 2 за Украйна. Някои дори забелязаха един странен цифров модел: беше решено да бъдат изпратени 14 танка Leopard 2 и 88 танка Leopard 1.

Но Аналена Бърбок все още не смееше да експериментира с дрехите: в противен случай канцлерът (ведомството на Олаф Шолц) щеше да й забрани да напуска страната за няколко седмици.

„Затова съм тук такава, каквато съм“, оправда се министърката при награждаването.

В същото време Бърбок се пошегува, че в Германия една жена като външен министър за мнозина изглежда по-екзотична, отколкото да бъде клоун или супермен. За щастие, тъй като Борис Джонсън вече не е министър-председател, думите й за клоуна няма да предизвикат дипломатически търкания между Берлин и Лондон. Освен това ръководителят на германската дипломация благодари, че „живеем в страна, в която всички, включително политиците, могат да се смеят един на друг и един на друг“.

Дори и в Германия обаче не всички оценяват шегите й. Наскоро тя беше критикувана от политици и депутати от Бундестага за речта си в ПАСЕ, призовавайки я да подаде оставка. Възмущението беше предизвикано от призива към представителите на Запада да воюват с Русия, а не помежду си. Таблоидът Bild също съобщи, че въпреки липсата на публична критика към министъра от страна на канцлера Шолц, неговото ведомство внимателно записва всички грешки на министъра с германска педантичност.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ