Connect with us

ПОЛИТИКА

Трябва ли му на Путин да лети до Вашингтон

Още през следващите месеци заплашва да сбъдне истински кошмар, който привиждащ се на най-антируски настроените американски политици. Руският президент Владимир Путин ще лети до Вашингтон и ще посети Белия дом. Най-малкото, неговият колега Доналд Тръмп разчита на това. Но заслужава ли си руският лидер да се съгласи на подобна покана?

В петък, по време на изказване в CNBC, американският президент Доналд Тръмп нарече своята „потресаваща“ своята дискусия с Владимир Путин в Хелзинки и призна, че е започнала подготовката за втората пълноформатна среща. „Да, бих казал, че работата е в ход“, отговори Тръмп на съответния въпрос на канала.

Тръмп заяви също, че се опитва да сключи добра „сделка“ с Путин. „Някои глупаци по медиите говореха защо не съм се изправил, погледнал в лицето и развикал“, допълни Тръмп. „Казах си: тези хора да не са луди? Исках да сключа сделка. Не се прави така“.

Той добави, че САЩ и Русия имат лоши отношения в продължение на много години и е напълно възможно това вече да е непоправимо. Но себе си Тръмп нарича различен от „другите президенти“. „ Сключвам сделки, правя това цял живот, добър съм в това. Сключвам отлични сделки“, заяви Тръмп.

Белият дом вече потвърди, че Тръмп е инструктирал своя помощник по националната сигурност Джон Болтън да изпрати покана на Путин да посети Вашингтон през есента. Както съобщи прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс в „Туитър“, „обсъждането на посещението вече е започнало“.

Мненията на експертите около идеята за пристигането на Путин в Америка са разделени. Някои го канят да отиде, други да си остане у дома.

„Тръмп се опитва да покаже, че има ясна линия за нормализирането на отношенията, които той ще следва въпреки всичко. В същото време той вече се е отказал от това, което каза на срещата в Хелзинки. Тоест, това означава, че се занимава с някакви маневри“, заяви председателят на Президиума на Съвета по външна и отбранителна политика Фьодор Лукянов.

„В атмосферата, която се е наложила в САЩ и която само ще се нагнетява в следващите месеци, особено преди изборите и публикуването докладите на комисията на Мюлер, е невъзможно да си представим посещение на руския президент“, заяви Лукянов. „Дори и ако Тръмп наложи тази идея – въпреки че никой не се интересува от това, освен от него – руската страна не бива да се съгласява с това. Това ще бъде истинско въвличане в най-тежката им вътрешна свада, което абсолютно не ни трябва и нищо добро няма да ни донесе. Всичко, което се случи след Хелзинки, може би дори влоши ситуацията в сравнение с това, което беше преди срещата“, свята Лукянов.

Американистът Борис Межуев вярва, че посещението ще се проведе при всеки сценарий. Той е убеден, че Тръмп е решил непременно да покани Путин в Белия дом Тръмп в отговор на пороя от критики, които се стовари върху него след Хелзинки. „Щом Тръмп си е поставил такава задача – той ще успее. Фактът, че именно на Болтън и на никой друг не е поверено да се занимава с този въпрос, показва, че именно Болтън е автор на тази идея и че това решение наистина ще бъде изпълнено. Болтън е практичен човек“, смята експертът. Межуев обаче е съгласен, че „за Русия това ще бъде трудно посещение“.

„Русия трябва да обмисли много добре философията на двустранните отношения, за да не се правят едностранни отстъпки в замяна на неясни обещания“, допълни американистът. Тръмп води своята игра, той включва Русия, за да може тя да следва курса на Вашингтон, отдалечавайки се от близкоизточните съюзници. Межуев напомня – освен самия факт, че е имало среща в Хелзинки, Вашингтон засега не е направил на Москва никакви отстъпки.

Същевременно не трябва да се забравят мощните антируски сили в САЩ, които Путин спомена в навечерието на среща с дипломатическия корпус. Според експерта тези сили ще се опитат да осуетят предстоящите преговори. Противниците на Тръмп също могат да се опитат да популяризират случая с Мария Бутина. Но в този случай Тръмп не губи нищо. Освен това, не трябва да се забравя за разследването на нелегалните подслушвания на ФБР в избирателния щаб на Тръмп. „Така че не е ясно кой ще спечели в крайна сметка“, отбелязва политологът.

„Не трябва твърд много да демонизираме тези антируски сили. Това не са някакви дяволи с опашки … Това са хора, които са убедени, че концепцията „Америка за първом място“ на Тръмп унищожава единната евроатлантическата цивилизация, НАТО, търговските съюзи, глобалния свят. Те просто имаха полза от тях: пари, изгодни сделки. Те си мислеха, че са спрели Тръмп, че са поставили около него свои хора, които да го сдържат от разрушителни действия по евроатлантическата цивилизация“, заяви Межуев.

„но те не успяха. Тръмп ги надигра, постави други хора и започна да осъществява своя курс“, подчерта Межуев.

Решение на Тръмп да покани Путин във Вашингтон предизвиква нов порой от ругатни от страна на демократите, чийто лидер в Сената, Чък Шумър поиска от Тръмп най-малкото да не се среща насаме с Путин, докато Конгресът на САЩ, не изясни подробностите около техните разговори в Хелзинки.

По-рано конгресмените поискаха да разпитат преводача на Тръмп Мария, за да научат подробности за диалога на държавните глави. Според руския дипломат, бивш помощник президент на Русия Дмитрий Рюриков, който е работил като синхронен преводач по време на срещите на Брежнев и на други съветски ръководители „самият факт за този разпит е съвсем скандален“.

Други американисти също така отбелязват, че Тръмп в последно време е укрепил позициите си и започва по-ясно да преследва собствения си курс вътре в страната.

„Тръмп върви по своя път, въпреки препятствията и негативния отклик. Той ги очакваше, но той според програмата си“, заяви директорът на Фондация „Рузвелт“ при МГУ Юрий Рогулев. Той смята за логично, че след срещата на неутрална територия във Финландия страните ще обменят официални посещения. Според него в поканата на Тръмп изобщо нямаше да има нищо необичайно, ако не се бе случил разрива на връзките на високо равнище преди пет години. Той се надява, че няма да е възможно това посещение да бъде осуетено, тъй като Тръмп има право да провежда срещи с всеки политик. „Тръмп действа в границите, определени му от правомощията на Конституцията на САЩ. За да се ограничат тези права, ще са нужни поправки в конституцията, поясни американистът.



Continue Reading