Connect with us

ПАРИ

Оставаме без енергетика, заради ЕС… Няма спасение, колкото и да протестират…

ЕС твърдо ще закрие енергетиката ни, и спасение няма да има.

Решенията са гласувани, и то с огромно мнозиноство, т.е. независимо от бунтове и протести, закрива се.

Това логично вкара в паника работници от „Марица-Изток“, и те дойдоха на протест в София.

Но реално единственото, което правителството може да направи, е подложи на референдум членството в съюза.

Заради този проблем, както и заради ред други „Бомби“, заложени още при присъединяването ни.

Ние просто не сме готови за ЕС, и той очевидно ни убива.

Със закриването на въглищните централи, угасва половината енергетика. Дори да имаме АЕЦ „Белене“ няма да е достатъчно.

А ако внасяме, токът ще поскъпне двойно или тройно.

Информация за протеста от:

Вчера миньори и енергетици от „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица-изток 2″се събраха в Раднево с настояване за яснота как ще продължи да работи енергийният комплекс.

Синдикатите разговаряха по въпроса и с премиера.

Днес протестът им продължава в София.

Митингът ще започне в 13.00 часа, а протестиращите ще минат под прозорците на Президентството, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите.

Ако комплексът на Мариците се затвори, или няма да имаме ток, или той ще е безбожно скъп.

Ако сега токът е 120 лева, то при неправилно решение за Мариците, ще стане 200 – никое домакинство не може да поеме такива разходи.

За това предупреди в студиото на Нова телевизия лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той и лидерът на КНСБ Пламен Димитров бяха категорични, че миньорите и енергетиците имат много ясно съзнание за битката си и разбират за какво точно стачкуват. Това ги отличава от другите протести в последно време.

Синдикалистите заявиха, че настояват за диференциран подход в ЕК по отношение на емисиите.

В последните години заплащането на емисиите е нараснало 20 пъти, а догодина се очаква да станат 35%. В случая това е една несправедливост на национално ниво. В страните, където има други източници на гориво, това е възможно, но в България няма как да се получи.

Пламен Димитров бе категоричен, че никой няма да ни предложи ток на по-ниска цена, от тази, за която ние го произвеждаме. Освен това синдикалистите се противопоставиха на наложилото се твърдение, че тецовете замърсяват най-много околната среда. По думите на Димитров най-много замърсяват битовите потребители, тъй като изпускат фини прахови частици. Според Манолов зелените заблуди изключително много пречат на развитието и е нужно да се преодолеят. На глобално ниво „религиозният зелен фанатизъм“ ни е застрашителен, заяви Пламен Димитров.

Ако няма устойчиво решение за електроцентралите, се очаква съществено поскъпване на тока, предупреди Димитров. По думите му държавата вече започва да разбира колко е сериозен проблемът. Ако до февруари обаче не се стигне до решение, следващият ни протест ще бъде в Брюксел. В Европа има коалиция по въпроса, защото и Полша и Германия страдат от това. Манолов и Димитров настояват България да стане част от тази коалиция на потърпевшите страни и това трябва да бъде изявено на форума за климата в Катовице следващите дни.

„Надяваме се, че Радев и Борисов няма да се каратпо този въпрос“, посочи Манолов.

Мантрата че тец-овете цапат е лъжа. Цапаме с въглища, които увеличават фините прахови частици. Към момента те са далеч над нормата.