Connect with us

ПАРИ

НЕК отчита рекордна печалба от 278 милиона лева

Националната електрическа компания (НЕК) отчита рекордна печалба от 278 милиона лева. Основната причина за това са все по-високите цени на електроенергията през последните месеци.

НЕК стопанисва всички големи държавни ВЕЦ в България. Компанията подобрява рязко показателите си през третото тримесечие на тази година, като отчита внушително увеличение на приходите от продажби (без компенсациите от ФСЕС) – от 1,1 милиарда лева за същия период на 2020-а тодина до 1,58 милиарда лева,

както и рекордна печалба от над 278 милиона лева.

Компанията отчита и 50% увеличение на приходите, пише Капитал. Това се дължи, както на нарастващите цени на електроенергията и особено високата цена на тока за бизнеса, така и на ръстът в производството на електроенергия при водноелектрческите централи след сухата 2020-а година.

Днес цената на електроенергията на свободния пазар в България за първи път надхвърли 500 лв./МВтч на борсата, според справката в Българската независима енеригйна борса.

Както Lupa.bg написа по-рано, доставките за днешния понеделник (22 ноември 2021 г.) са договорени на средна цена от 504,30 лв.

С повишението на цената на електроенергията у нас, страната ни отново се нарежда сред държавите с най-високи цени на Стария континент.

Нетната печаба на НЕК за първото полугодие на 2020-а година беше едва 52 милиона лева.