Connect with us

КОМЕНТАРИ

Порожанов се закани да нареди на търговските вериги да намалят цените на хляба!

Преди няколко седмици с неохота на земеделския министър Румен Порожанов му се наложи да признае, че хлябът поскъпва. Тогава той се зарече да преговаря с търговските вериги, за да се задържи цената на насъщния. Покрай продължаващата ескалация на цените, не само на хляба, Порожанов и вчера каканижеше по телевизора за разговорите с търговците. Бил учуден обаче, защото, вярно, че зърното поскъпнало, но това не създавало основания за чак такова голямо увеличение на цените. Сега ли го разбра? Хлебопроизводителите отдавна твърдят, че веригите определят цената на хляба. Реакцията на министъра доказателство за това твърдение ли е? Какво ще постигне Порожанов, предстои да разберем, защото законови основания за влияние върху търговците няма. Всичко е на добра воля. Още в зората на демокрацията в нашата мила родина определението за спекула беше разкарано от закона. И сега всичко е свободен пазар.
На този фон единствената реална мярка, която може да повлияе, е намаляването на ДДС върху хляба и храните от първа необходимост. Браншът отдавна настоява за това, а БСП поиска още в следващия бюджет да бъде заложен диференциран ДДС. Европа отдавна е казала, че именно за тези стоки ДДС-то може да е между 5 и 15%. Всяка държава сама решава. И повечето страни са го въвели. Вчера и Порожанов с половин уста каза, че подкрепял намаляването на косвения данък. Но първо щял да пита финансовия министър Владислав Горанов, той да кажел.
В нашата държава всички за всичко питат Горанов. Той вече си каза мнението и то не беше положително. Дали Порожанов не шикалкави, за да потуши общественото и социалното напрежение, което се надига в страната? Ако това е намерението им, нищо добро не ги очаква. Колкото и да ни баламосват, защото никой вече не им вярва.