Connect with us

ФОКУС

Поредният гаф на Борисов

За премиера хеликоптер има, но не и за спасяване на пострадалите в планината. Защо България се оказа единствената държава в ЕС без летящи линейки?

България е единствената държава в ЕС без хеликоптери за медицински цели. Инцидентите в планината през последните дни за пореден път откроиха спешната нужда от тези машини. Ако ги имаше, както каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, акцията в Стара планина, при която бяха спасени четирима души, би продължила час и половина вместо 11 часа.

Когато обаче властта има да прави политически пиар, хеликоптери се намират без проблем. Във вторник министър-председателят Борисов инспектира с вертолет строежа на магистрала „Хемус“. Събитието бе предадено на живо в профила му във Фейсбук и отразено от медиите.

Докато г-н Борисов лети на воля обаче се оказва, че управляващите са подценили необходимостта от закупуване на хеликоптери-линейки. Те, разбира се, биха се ползвали не само от ПСС.

Последната въздушна линейка в България е продадена през 2019-а година. През февруари 2020-а заместник-министърката на регионалното развитие Деница Николова обеща (в отговор на петиция, подписана от повече от 10 хиляди души), че за два хеликоптера с такова предназначение ще бъдат заделени 20 милиона лева по оперативна програма „Региони в растеж“. Тръжната процедура все още тече, а според Георги Спасов от „Хели Ер“ – фирмата, чиято собственост са били последните две летящи линейки – тези средства са крайно недостатъчни. Нужни са поне 26 милиона лева, като отделно се предвидят и пари за обучение, пилоти и поддръжка.

Обиколките на г-н Борисов – докато шофира служебната джипка или просто наблюдава „как се наливат основите“ от хеликоптер, самолет, влак и т.н. – целят определен медиен ефект. Замисълът е всички да могат да усетят личната му ангажираност с обществените дела или просто да го зърнат. Г-н Борисов познава отлично правилата на политическия маркетинг и успешно използва инспекциите, за да напомни за себе си, да повиши доверието на избирателите и укрепи властта си. Тези похвати са част от политическия театър не само у нас.

Проблемът е в приоритетите. За отбраната кабинетът намери милиарди – 2,2 милиарда лева за осем самолета F-16 Block 70 и един милиард за бойни кораби. Сектори като здравеопазването, както безмилостно показа кризата Ковид-19, обаче са финансирани крайно недостатъчно. България не може без отбрана. Но какво са 26 милиона лева за два хеликоптера на фона на няколко милиарда?

《Петър Чолаков》

Може да се възрази, че Борисов в редица случаи е изпращал правителствения хеликоптер и правителствения самолет в помощ на обикновени граждани. Например, по негово разпореждане, през януари 2017-а болно петгодишно момченце от Бургас бе транспортирано с хеликоптер до Пирогов в София. Но никак не изглежда невероятно в основата на тези жестове поне отчасти да стоят и хладни политически сметки.

Не, не е изненада, че на премиера междувременно му е била представена пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването за медицинска евакуация по въздух на пострадали граждани. И му е било докладвано за предприетите действия за купуването на хеликоптер с европейски средства, както и за осигуряването на финансиране за ремонт на четири вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната. Дали обаче тази развръзка е повод за гордост?