Connect with us

ФОКУС

В ЦУКАЛОТО НА ВЛАСТТА

Крайно време е за рестарт на политическата система и за вслушване във вътрешния си глас…

Швейцарският историк Фурер пише:
„През Средновековието естествените нужди се облекчават просто на улицата, а съдържанието на нощното гърне се изсипва без задръжки през отворения прозорец. Онзи, който се шляе по улиците, не само гази с крака в мръсотия, но и върху главата му може да се изсипе такава. Срещу първото са били изобретени обувките с високи токове. От това върху главата – няма отърване.“

Иначе е добре, дамите да знаят генезиса на високите си токчета. Абсолютният монарх, кралят-слънце Луи ХIV подчертавал абсолютната си власт с това, че дори дава аудиенции, седнал върху гърнето си. Ежедневно съдържанието на прословутото му златно гърне се изследвало задълбочено от придворните му лекари – като консистенция, цвят, аромат и дори на вкус за определяне на здравословния статус на суверена.

Времената се менят, но не и нравите. И сега няма отърване!

Вече не на улицата, а в собствения ни дом ни заливат със зловонните извержения на властниците – т.н. политически елит. От екрана на телевизора и компютъра, от радиоемисиите, от страниците на печата. И както в средновековието, консилиум от политолози, социолози, социални антрополози и прочие навъдили се „лози” от реални и измислени правителствени и неправителствени организации одушват и премляскват съдържимото в позлатения им цукал.

Всяка сутрешна радио и ТВ емисия започва със седянка на едни и същи втръснали ни муцуни на дежурните анусолози на властта, които продължават през целия ден и дори ни приспиват в късните емисии.

Тези, които са с дебелите портфейли и владеят средствата за масова информация, разполагат с армия от опитни социолози, политолози и други специалисти в промиване на мозъците, чрез които определят задкулисно правилата на играта. Най-голямата гавра е в това, че те отлично съзнават несъстоятелността на политическите и социалните си теории.

В лицемерното и користното си служене на властниците, срещу интересите на народа.

В оправдаване и апологетизиране на очевадната им грабителска политика.
Вече е създадена цяла прослойка от такива „специалисти”, с тенденция тя да става все по-широка. Приютява ги раздуващата се като мърша на слънце държавна и общинска администрация и многобройните НПО, заплащани със средства от бюджета, Евросъюза, или Соросоидни фондации и организации.

Политологията не е специалността, която трябва да подготвя бъдещи политици, (тези жалки неграмотници), а специалност, която подготвя политическите анализатори. С диплома по тази специалност може да се гради кариера като специалист, експерт и анализатор на политическите процеси в държавни институции, правителствени и неправителствени организации, политически партии, профсъюзи, международни организации.

Медиите, социологически агенции и дипломатическите институции също са вариант за месторабота пред политолозите. И да не забравяме прословутите „PR” – и, които са под път и над път. Вече и най-мижавите ведомства, включително и подразделенията им в провинцията кореспондират с простолюдието и себеподобните си чрез тях.

Хората отдавна разбраха, че в устройството на държавата има нещо гнило и дълбоко несправедливо, което помага на шепа хора да се обогатяват с милиони и милиарди за сметка на трохи, които те наричат „социални програми”. Това изкарва хората на улицата и прави враждебни дори и тези, които още не са там.

Защото българите много преди всички „избори” разбраха, че няма за кого да гласуват и не харесват нито една от маргиналните ни партии. Две трети от гласоподавателите не гласуваха и на тези избори, което недвусмислено показва че властта е нелигитимна. За единия хляб, тези в държавната и общинска администрация и контролираните от корпорациите я подкрепят. Когато допускаш да бъдеш маша в ръцете на най-богатите и то на шепа от тях и те да ти диктуват всякакви условия, случващото се е логично.

Но, засега „елита” е просто без конкуренция. Нямат проблеми с подкупването, или омърсяването на набелязани личности, за да разединят и обезглавят всяко опозиционно движение. И на първа линия са анусолозите.

Погледнете до болка познатите, едни и същи, активизирали се мутри на прехода и поколението им, които преди всички избори безсрамно, с пяна на уста, от екрана, или по микрофона, предлагат услугите си за „оправяне на нещата”, след като с общите им усилия ги оплетоха в „гордиев възел”.

А такъв възел не се разплита. Разсича се с меч!!!