Connect with us

СВЯТ

Ще направя всичко, за да защитя страната. Путин се обърна към руснаците

Владимир Путин се обърна към гражданите на Русия, правоохранителните органи и армията след опита за въоръжен бунт, в чието организиране Федералната служба за сигурност обвини Евгений Пригожин.

„Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като гражданин на Русия ще направя всичко, за да защитя страната, да защитя конституционния ред, живота, сигурността и свободата на гражданите. Всеки, който организира и подготви военен бунт, вдигнал оръжие срещу съратниците си е предал Русия. И аз призовавам тези, които са въвлечени в това престъпление, да не правят фатална и трагична, уникална грешка, да направят единствения правилен избор – да спрат да участват в престъпни деяния.

Президентът подчерта, че снощи е разговарял с командирите на всички направления и знае, че въоръжените сили героично се бият на позициите си, отблъсквайки вражеските атаки.

„Апелирам … към онези, които с измама или заплахи бяха въвлечени в престъпна авантюра, бяха тласнати по пътя на тежко престъпление – въоръжен бунт. Днес Русия води тежка борба за своето бъдеще, отблъсквайки агресия на неонацистите и техните господари. Практически срещу цялата военна, икономическа, информационна машина на Запада. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост. За правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история“.

Опитите за разцепване на обществото в условия, когато е необходимо единството на всички сили, президентът нарече вероотстъпничество от своя народ, удар в гърба на страната. Той сравни опита за бунт със събитията от 1917 година, когато страната е в Първата световна война, но победата е открадната с помощта на интриги и политиканства зад гърба на армията.

„Това, пред което сме изправени, е именно предателство. Прекомерните амбиции и лични интереси доведоха до предателство. До предателство и на нашата страна, и на нашия народ, и на каузата, за която рамо до рамо с другите ни части и подразделения се биеха и загиваха войниците и командирите на групата Вагнер. Героите, които освободиха Соледар и Артьомовск, градовете на Донбас, които воюваха и дадоха живота си за Новоросия, за единството на руския свят. Тяхното име и слава бяха предадени от онези, които се опитват да организират бунт, тласкащ страната към анархия и братоубийство, към поражение и в крайна сметка към капитулация.“

Държавният глава предупреди, че действията за защита на Отечеството от заплахата ще бъдат трудни. Всички, които тръгнаха по пътя на предателството, неминуемо ще бъдат наказани и отговорни пред закона и народа.

Путин подчерта, че армията и държавните агенции са получили необходимите заповеди, а в Москва и някои региони се въвеждат допълнителни антитерористични мерки . Предприемат се решителни действия за стабилизиране на обстановката в Ростов на Дон , където фактически е блокирана работата на гражданските и военните власти.

„Вярвам, че ще съхраним и защитим това, което ни е скъпо и свято, и заедно с нашата Родина ще преодолеем всички изпитания, ще станем още по-силни“, завърши президентът.

Предишната вечер в социалните мрежи започнаха да циркулират съобщения от името на Евгений Пригожин, в които Министерството на отбраната беше обвинено в нанасяне на ракетни атаки по тиловите части на ЧВК Вагнер. Центърът за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност съобщи, че цялата разпространена информация е невярна и представлява информационна провокация. Същото казаха и в Министерството на отбраната. Пригожин заяви, че конвоят на Вагнер се движи към Ростов на Дон. Следственият отдел на Федералната служба за сигурност образува наказателно дело срещу Пригожин по статия „Организиране на въоръжен бунт“.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА