Connect with us

СВЯТ

Русия обвини Великобритания за взривовете по „Северен поток“

Лондон отрича и казва, че Кремъл цели да отвлече вниманието от военните си провали в Украйна

Руското министерство на отбраната заяви в събота, че военноморския флот на Великобритания е взривил газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 миналия месец. Лондон определи твърдението като невярно и заяви, че има за цел да отвлече вниманието от руските военни провали в Украйна, предава Reuters.

Русия не даде доказателства за твърдението си, че водещ член на НАТО е саботирал критична руска инфраструктура на фона на най-лошата криза в отношенията между Запада и Русия от дълбините на Студената война. Руското министерство каза, че „британски специалисти“ са ръководили и украински атаки с дронове срещу кораби на руския Черноморски флот в Крим по-рано в събота

Според наличната информация, представители на това подразделение на британския флот са участвали в планирането, осигуряването и осъществяването на терористична атака в Балтийско море на 26 септември тази година – взривяване на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, казаха от министерството.

Великобритания отхвърли твърдението.

За да омаловажат катастрофалното им справяне с незаконното нахлуване в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до разпространение на фалшиви твърдения от епичен мащаб“, се казва в съобщението.

Преди това Русия обвини Запада за експлозиите, които разкъсаха построените от Русия тръбопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ по дъното на Балтийско море. Но преди това Кремъл не бе давал конкретни подробности за това кой смята, че е отговорен за повредата на тръбопроводите.

Рязък спад на налягането и в двата тръбопровода бе регистриран на 26 септември и сеизмолозите засякоха експлозии, което предизвика вълна от спекулации за саботаж на един от най-важните енергийни коридори на Русия.
Мистерия

И Швеция, и Дания заключиха, че четирите пробойни по „Северен поток“ 1 и 2 са причинени от експлозии, но не казаха кой може да е отговорен. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече щетите акт на саботаж. Швеция е наредила да бъдат извършени допълнителни разследвания, каза прокурорът, отговарящ за случая, в изявление в петък.

Кремъл многократно е казвал, че обвиненията, че Русия има общо с взривовете, са „глупави“, а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа.

Съединените щати отрекоха да са замесени.

Ако публикацията е била интересна и полезна за Вас, не пропускайте да ни последвате в социалните мрежи Facebook.