Connect with us

ПАРИ

Владимир Путин предложи употребата на руската рубла за международни разплащания

От думи в дела. Именно така може да се опише това, което сега се случва на международната арена. Владимир Путин демонстрира на целия свят, че Русия не е изолирана страна. При това как! „Примамвайки“ на своя страната американските партньори, докато „отхапва“ от ценността на националната валута на САЩ.

Така, по време на срещата на руския лидер с японската делегация в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург, президентът на Русия предложи на отсрещната страна „да се разплащаме с рубли“, вместо с долари.

По време на речта си в рамките на диалога „Русия-Япония“, Путин обърна внимание на някои проблеми при разплащанията между Москва и Токио. Руският лидер отдели особено внимание на волатилността на рублата и на японската йена, но уточни, че Русия е постигнала осезаеми успехи в макроикономиката.

„Рублата, всъщност е напълно конвертируема валута. Затова и хайде да се разплащаме в рубли… Ние сме способни да изработим механизъм с конвертиране в йена, в евро и в долар. Всичко това може да се измисли. Мисля, че заедно с централните банки и финансовите учреждения ние ще решим този проблем“, заяви Путин.

Освен това президентът фактически призова японците да се откажат от разплащания в американски долари, защото това е неизгодно за Москва и Токио.

„Тези препятствия, които нашите американски колеги създават при разплащанията в долари… това е голяма грешка от тяхна страна. Опитвайки се да решат настоящите конюнктурни и политически въпроси, те подкопават доверието към своята валута като единствена в същността си световна резервна валута. И всички без изключение започват да се замислят над това как да се измъкнат от този монопол“, заяви президентът на Русия.

Макар и ясен отговор от страна на Япония и да не последва, напълно е логично да се предположи, че Русия е ключов играч в международната икономика и въпреки всички спънки върви напред. За което може да свидетелства поне този факт, че американските, японските и френските делегации станаха най-представените на форума.