Connect with us

АНАЛИЗИ

Европейската комисия опроверга премиера Борисов за успехите на кабинета, налага ни огромни глоби

На фона на поредните твърдения на премиера Бойко Борисов за грандиозните успехи на неговото правителство, в Брюксел беше обявено, че Европейската комисия ни е наложила глоби за десетки милиони евро.
Финансовите санкции са поради нередности при усвояването на средствата от европейските фондове. Става дума за Програмата за развитие на селските райони, която беше и все още е в центъра на най-много скандали. Един от тях е свързан с нарушенията при финансирането на проекти за създаването на “къщи за гости”, станали известни като “къщи за тъщи”.
Европейската комисия е взела окончателни решения да не признае разходи, които е трябвала да бъдат възстановени на България от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
Първата глоба е за над 4 779 000 евро, а втората – за над 8 519 000 евро – общо около 13 300 000 евро, пише изданието “Икономист”. И в двата случая става дума за общински проекти, които са били за ремонт на селски пътища и на канализация.
В решението на Брюксел пише, че част от декларираните разходи не отговарят на изискванията, поради което не могат да бъдат покрити. Те са били одобрени от Държавен фонд “Земеделие”- Разплащателна агенция през периода – 16.10.2014 – 31.12.2015 година. Начело на агенцията в този период е Румен Порожанов, който наскоро беше принуден да подаде оставка като министър на земеделието покрай скандалите с “къщите за гости”.
Практиката на Европейската комисия е не да си иска обратно въпросните 13 300 000 евро, а да намали с тази сума бюджета на сегашната Програма за развитие на селските райони.
Еврокомисията налага и глоба на България от над 223 000 евро за нарушения при разходите за кампании за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони. Те са извършени от 2013-а до 2018 година.
Пропуски в контрола
Според официалното писмо, с което Европейската комисия уведомява за глобите нашето Министерство на земеделието, храните и горитез, санкциите са изчислени въз основа на одити, извършени от българската Изпълнителна агенция “Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”.
Става въпрос за пропуски в контрола, извършван от Държавен фонд “Земеделие” върху обществените поръчки на общините за изграждане на нови пътища и ВиК инфраструктура. Това са съобщили пред изданието “Икономист” експерти от дирекция “Развитие на селските райони” в земеделското министерство.
Когато една община спечели проект – преди да избира изпълнител, тя изпраща на Държавен фонд “Земеделие” заданието на обществената си поръчка за съгласуване. Целта е още на този етап фондът да наложи финансова корекция, ако някои от планираните разходи са завишени. В по-голямата част от случаите, за които са санкциите, държавните одитори са преценили, че фондът е трябвало да наложи по-голямо намаление на разходите по тези проекти.
Финалното решение на Европейската комисия идва 4 години по-късно заради “помирителната” процедура, която България е провела, за да намали общата санкция.
Още една глоба
Оказва се, в момента земеделското министерство води още една “помирителна” процедура, по която Брюксел настоява за санкция от 17 000 000 евро. Тя е наложена поради нарушения на български общини при изпълнението на проекти през 2011 година. Те са открики при одит, който е проведен от Европейската комисия.
“Този одит касаеше наблюдение на проектите след изпълнението им и най-вече дали те са изпълнени по критериите на обществените поръчки“, са обяснили източниците на “Икономист”.
Европейската комисия е наела фирма, която е базирана в Лондон, за да извърши този одит.
Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!