АНАЛИЗИ

Европейската комисия опроверга премиера Борисов за успехите на кабинета, налага ни огромни глоби

На фона на поредните твърдения на премиера Бойко Борисов за грандиозните успехи на неговото правителство, в Брюксел беше обявено, че Европейската комисия ни е наложила глоби за десетки милиони евро.
Финансовите санкции са поради нередности при усвояването на средствата от европейските фондове. Става дума за Програмата за развитие на селските райони, която беше и все още е в центъра на най-много скандали. Един от тях е свързан с нарушенията при финансирането на проекти за създаването на “къщи за гости”, станали известни като “къщи за тъщи”.
Европейската комисия е взела окончателни решения да не признае разходи, които е трябвала да бъдат възстановени на България от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
Първата глоба е за над 4 779 000 евро, а втората – за над 8 519 000 евро – общо около 13 300 000 евро, пише изданието “Икономист”. И в двата случая става дума за общински проекти, които са били за ремонт на селски пътища и на канализация.
В решението на Брюксел пише, че част от декларираните разходи не отговарят на изискванията, поради което не могат да бъдат покрити. Те са били одобрени от Държавен фонд “Земеделие”- Разплащателна агенция през периода – 16.10.2014 – 31.12.2015 година. Начело на агенцията в този период е Румен Порожанов, който наскоро беше принуден да подаде оставка като министър на земеделието покрай скандалите с “къщите за гости”.
Практиката на Европейската комисия е не да си иска обратно въпросните 13 300 000 евро, а да намали с тази сума бюджета на сегашната Програма за развитие на селските райони.
Еврокомисията налага и глоба на България от над 223 000 евро за нарушения при разходите за кампании за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони. Те са извършени от 2013-а до 2018 година.
Пропуски в контрола
Според официалното писмо, с което Европейската комисия уведомява за глобите нашето Министерство на земеделието, храните и горитез, санкциите са изчислени въз основа на одити, извършени от българската Изпълнителна агенция “Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”.
Става въпрос за пропуски в контрола, извършван от Държавен фонд “Земеделие” върху обществените поръчки на общините за изграждане на нови пътища и ВиК инфраструктура. Това са съобщили пред изданието “Икономист” експерти от дирекция “Развитие на селските райони” в земеделското министерство.
Когато една община спечели проект – преди да избира изпълнител, тя изпраща на Държавен фонд “Земеделие” заданието на обществената си поръчка за съгласуване. Целта е още на този етап фондът да наложи финансова корекция, ако някои от планираните разходи са завишени. В по-голямата част от случаите, за които са санкциите, държавните одитори са преценили, че фондът е трябвало да наложи по-голямо намаление на разходите по тези проекти.
Финалното решение на Европейската комисия идва 4 години по-късно заради “помирителната” процедура, която България е провела, за да намали общата санкция.
Още една глоба
Оказва се, в момента земеделското министерство води още една “помирителна” процедура, по която Брюксел настоява за санкция от 17 000 000 евро. Тя е наложена поради нарушения на български общини при изпълнението на проекти през 2011 година. Те са открики при одит, който е проведен от Европейската комисия.
“Този одит касаеше наблюдение на проектите след изпълнението им и най-вече дали те са изпълнени по критериите на обществените поръчки“, са обяснили източниците на “Икономист”.
Европейската комисия е наела фирма, която е базирана в Лондон, за да извърши този одит.
Споделете тази публикация! Дайте шанс и на приятелите си да бъдат информирани!

Най-четени

Exit mobile version