Connect with us

ЗАКОН

7 полицаи са арестувани в Пловдив по обвинения в корупция

Към момента 12 души, сред които и 7 полицаи, са задържани при операция на Окръжната прокуратура в Пловдив и Вътрешна сигурност на МВР. Сред арстуваните е и началникът на 3-то РПУ в Пловдив. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Бойко Рашков и на пловдивския окръжен прокурор Румен Попов.

Акцията тече от половин година под наблюдението на разследващите и няма връзка с промените в политическата обстановка и новото ръководство на МВР, обяви Попов и добави, че се касае за извършени тежки криминални престъпления против правосъдието и длъжностни престъпления. На въпрос дали става дума за корупция, наркотици и проституция, прокурорът отговори утвърдително и, че разследващите работят и в тази посока. Продължават претърсвания, изземвания, задържанията на лица. Обявени са и такива за общодържавно издирване.

Вътрешният министър не пожела да съобщи повече детайли по случая, защото разследването е на ранен етап. Той обаче обеща кадрови промени. „Не може да се задържи началникът на 3 РПУ и да няма ответни кадрови действия“, каза Рашков, като добави, че няма да търпи „престъпници с пагон“.

„Днес Софийската градска дирекция вече има нов ръководител. Аз не мога да приема, че ръководител е гледал спокойно как се пребиват младежи в центъра на София и под колоните на Министерския съвет. Ние не можем да останем равнодушни и ще трябва да изкореним това, което виждаме. Аз ще взема най-строги мерки като се надявам, че ще се промени стила на работа на тези служители“, обясни Бойко Рашков. По негови думи вече бившият началник на СДВР Георги Хаджиев е понижен в длъжност. Антон Златанов е новият директор на СДВР. „От днес вече има и понижени директори на полиции в страната. „Твърде рано е да съобщаваме такива факти“, посочи още Рашков.

Новият началник на СДВР всъщност е познато лице от протестите миналото лято, тъй като отговаряше за тяхната охрана. Преди да стане зам.-директор на Столична дирекция на вътрешните работи през 2015 г. е бил началник сектор „Масови мероприятия“ и зам.-началник на „Охранителна полиция“. Антон Златанов е изненадващ избор за шеф на СДВР предвид мотивите за отстраняването на предишния директор, а именно полицейското насилие по време на протестите.

КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ

В Пловдив вътрешният министър Бойко Рашков каза също, че в МВР има информация и дела за купуване на гласове. Според него политическите формации, за които има такива данни, трябва да бъдат обявени публично. Партиите купувачи се ръководят от известни лица с големи амбиции в политиката, твърди Рашков. „Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим“, категоричен е Рашков.