Connect with us

ЗАКОН

Бойко Атанасов: Очаквам да ме опраскат

Следователят Бойко Атанасов, който директно обвини прокуратурата в създаване на шпицкоманда за натиск и „страхуване“ на хората от властта под патронажа на Сотир Цацаров, очаква да го опраскат.
Съмненията му не са плод на фантазия. „Веднага се започна с проверки и търсене на слаби места, за да бъда хванат в несправяне с работата, неидване навреме на работа, за да бъда уволнен“, обяви Атанасов пред телевизия BIT.
Следователят, ветеран в битките за очистване на системата, не изключи възможността да му се случат и „други неща“, както вече е било. През 2005 г., след разкритията му как се уреждат дела в столичното следствие, е бил направен опит за подхвърляне на наркотици в колата му, напомни той.
„До момента, в прокуратура, когато се е говорело за нещата, свързани с работата в нея, никога не се е разминавало нито на прокурор, нито на следовател“, заключи Атанасов в предаването „Просто Диков“.
Според него обаче обществото започва да се променя и гражданският контрол се е завишил.
„Хората и в самата система са започнали да се събуждат. Досега, когато е ставало въпрос за престъпления, извършени в прокуратурата, никога хората не са се интересували до такава степен“, посочи той.
Нещастник и предател
Магистратът разказа любопитни подробности за срещата на главния прокурор Цацаров със столичните следователи миналата седмица.
„Срещата беше много хубава, от гледна точка на организацията – толкова ръководство на прокуратурата не се беше събирало досега на едно място. Започна се едно изказване, което беше съсредоточено върху моята личност. Чух, че съм нещастник и предател“, каза Атанасов. Последните определения са му били дадени от прокурори. И никой не го е подкрепил. „Разбирам колегите, ако някой ме беше подкрепил, рискуваше да загуби работата си“, бе великодушен следователят. Но заяви -за срещата има запис, както в прокуратурата, така и негов.
Стана ясно също, че с писмо до евроинституции и ВСС от 9 февруари Атанасов е поискал оставката на главния прокурор, позовавайки се на конституцията. Основният закон предвижда предсрочно освобождаване и на „тримата големи“ за сериозни нарушения и невъзможност да изпълняват задълженията си.
„Главният прокурор от началото на мандата си е затруднил максимално работата на разследващия апарат“, категоричен е Атанасов.
Той заяви, че през 2013 г., малко след като първият кабинет „Борисов“ подаде оставка, е бил викан от тогавашния шеф на столичното следствие Петьо Петров, познат като Петьо Еврото, за да му бъде обяснено, че трябва да оглави нова структура, която да разследва „бившите управляващи от ГЕРБ“.
Разследвания срещу всички управници от последните 20 г.
Срещу почти всички, минали през управлението в последните 20 години, има дела, каза още следователят. Но преписките са срещу „неизвестен извършител“ или не срещу „целения“ бивш управник. Така е било и с разследването за „Авиоотряд“ 28, по което всички знаеха, че се разследва Бойко Борисов. То, както и повечето подобни дела в крайна сметка се прекратяват, но винаги могат да се възобновят.
В Румъния ситуацията е различна и прокуратурата работи, защото има „сито за магистратите“, смята следователят.
„Проверява се дали даден магистрат е склонен към корупцията. Ако това се направи у нас, нещата ще се променят само в рамките на 1 година“, уверен е той.